Bog

Knud Rasmussen : et portræt

Af (
2019
)

Anmeldelse

Knud Rasmussen : et portræt af Anne-Sofie Storm Wesche

27 aug.19

Et fornemt eksempel på en sammenhængende og fængende præsentation af Knud Rasmussen med velvalgte nedslag i legendens liv.

Knud Rasmussen var barn af sin tid, han kortlagde ikke-kortlagt land og udforskede dets indbyggere. Han blev født i 1879 i Jakobshavn, det nuværende Ilulissat , i Grønland, hvor hans far, Christian Rasmussen, var missionær. Sammen med sine forældre og mormor boede Knud i den danske koloni.

Barnet Knud elskede at sidde og lytte til de mange ældgamle fortællinger, der blev fortalt og at køre med hundeslæde, hvilket han lærte ret tidligt. Han startede i skole i Ilulisat, men i 1891 kom han til Danmark, fordi han skulle på kostskole. Knud Rasmussens var ikke særlig boglig, men fik dog en studentereksamen i 1900.

Samme år fik han ansættelse som journalist på Kristeligt Dagblad, hvor han skulle dække en Islandsekspedition. Hans kreativitet, charme og åbenhed skaffede ham en tur til Lapland med De Svenske Statsbaner. Han følte det som at komme hjem, og han rejste rundt i Lapland og mødte alle typer af mennesker. Rensdyrene fik ham til at savne sine ture med hundeslæde, og i en tid hvor naturmennesket stod overfor industrielle fremstød, vidste han, at han måtte hjem til Grønland. Han ville samle grønlændernes fortællinger, inden det var for sent. Endelig blev en grønlandsekspedition en realitet, og i 1902 nåede ekspeditionsskibet sit mål med Knud Rasmussen og resten af deltagerne. Det blev på alle måder en udfordrende rejse.

Knud Rasmussen var et multitalent, der altid havde mange projekter kørende. Han fik international berømmelse i kraft af sit virke som polarforsker, etnolog og forfatter, men han var også journalist, oversætter og manuskriptforfatter. Han forsøgte sig desuden i sine yngre år både som skuespiller og sanger.

Jeg er simpelthen så imponeret over niveauet i denne serie. Det er en virkeligt stor og svær opgave at skrive en kort biografi om et menneske, der er nået så langt omkring i sit liv. Forfatteren beskriver også Knud Rasmussens familieliv, der, på grund af hans lange fravær fra hjemmet, ikke var uproblematisk.

Bogen er inddelt i 10 korte kapitler om både barndommen i Grønland, skolegangen på Sjælland, rejsen til samerne i Lapland, ’Den Litterære Ekspedition’ til Grønland, oprettelsen af handelsstationen i Thule og den legendariske 5. Thuleekspedition fra Grønland gennem det arktiske Nordamerika til Sibiriens kyst, som Rasmussen skrev om i ’Den store slæderejse’.

Den lille bog på 85 sider, der indgår i Storyhouse-serien ’Danske legender’, giver læseren et meget fint billede af hele Knud Rasmussens liv og er et fornemt eksempel på, hvordan man sammenhængende og fængende kan præsentere velvalgte nedslag i en stor danskers liv.

Bogdetaljer

Forlag
Storyhouse
Faustnummer
46132157
ISBN
9788711902189
Antal sider
85

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer