Bog

Hvide dværge - sorte huller

Af (
2003
)

Anmeldelse

Hvide dværge - sorte huller af Sigmund Jensen

08 sep.03

Norges svar på Peter Høeg er Sigmund Jensen blevet kaldt. Sammenligningen er ikke helt ved siden af. I hans romandebut "Hvide dværge, sorte huller" bliver man præsenteret for alt lige fra filosofi og psykologi, over naturvidenskab til litterær name dropping. Encyklopædisk viden i fiktionens indpakning - ligesom hos vores egen Peter.

Den "smarte", engelske børsspekulant Gestas Hutting har begået underslæb, har sniffet et par baner for meget og er også kommet til at lave lidt "gris" med en escortpige. Med politiets tunge ånde i nakken flygter han til Indien. Her møder han høj og lav - aristokratiet og de kasteløse - voldsmænd, excentrikere og drømmere. Men frem for alt bliver han konfronteret med sig selv.

Rammefortællingen er den, at Gestas nogle år senere sidder på Magdalenas Mentale Medlidenhedshjem og tænker tilbage. Han er stadig på flugt fra politiet, men gemmer sig i en krop på 150 kg, og alle tror, han er tabt for omverdenen i amerikanske talkshows og dårlige serier - umulig at komme i kontakt med for både psykiatrikere og familie.

Han tænker tilbage på sin kone, Iris, som led af kraftig spisevægring, måske som følge af hans manglende kærlighed til hende. I glimt følger man deres sidste tid sammen inden hans flugt til Indien.

Derudover er det en bidende samfundskritik. Ingen går ram forbi. Bl.a. holder jeg meget af Gestas møde i toget med to amerikanske rejsebogsforfattere. De rejser fra land til land, men uden at opleve noget nyt og uden at ville involvere sig i andre mennesker. Og ligegyldigt hvad, så har de altid på forhånd bestemt sig for, hvad de vil skrive. Alt er ens, og alt er overflade.

Et egentligt handlingsreferat af romanen er umulig. Det er en af den slags "intellektuelle", postmodernistiske romaner, hvor der nok er handling - og så alligevel ikke. Handlingen består snarere af referencer til anden litteratur: Salman Rushdie, Nietzsche og Dante, og til diverse andre videnskaber. Og her er det så, at nogle læsere løber skrigende væk, mens andre klapper i hænderne.

Er du een af dem, der kan lide en filosofisk roman om liv og død, der stiller krav til læseren, så bliv hængende - den er velskrevet!

Oversat af Peter Nielsen. Batzer & Co., 2003. 476 sider. Kr. 348,-

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co.
Faustnummer
24641775
ISBN
9788790524463
Antal sider
476

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer