Bog

Hemingway

Af (
2016
)

Anmeldelse

Hemingway af Bo Tao Michaelis

03 maj.16

Læsninger i Hemingways forfatterskab kædet sammen med en spændende beretning om forfatterens farverige liv. Informativ, kulørt og underholdende med brugbar viden på flere planer.

Forfatteren til denne bog er en forrygende formidler og fortæller, og derfor er denne historie om Ernest Hemingway både informativ og meget underholdende. Sætninger dekoreret med bogstavrim, farverige tillægsord og masser af holdninger og meninger gør historien om en af den nyere verdenslitteraturs største spradebasser og bedste skribenter til spændende læsning.

Noget af det første jeg gjorde, da anmeldereksemplaret af denne bog ankom, var at tage eksemplaret fra 2012 og lægge det i sækken til småt brændbart. Gyldendal havde dengang sendt en forkert manuskriptversion til trykning, og mængden af fejl gjorde, at bogen blev trukket tilbage. Nu begynder vi så på en frisk med en gennemrettet bog.  Det fortjener alle parter.

Måske skulle man ved læsning af en forfatters værker se bort fra hans farverige liv og lade dem tale for sig selv? Det er jo svært, når en skribent som Hemingway iscenesatte sig selv og sit liv og med stor omhu skabte en myte omkring sig selv. Hans samtidige Karen Blixen havde jo også en rem af huden.

Bogen er nogenlunde kronologisk opbygget. Vi møder den purunge Ernest i den meget småborgerlige forstad til Chicago, Oak Park. Verdenshistorien, 1. verdenskrig, den spanske borgerkrig, 2. verdenskrig, situationen omkring Cuba med videre giver perspektiv til Hemingways vej gennem verden ofte forårsaget af hans ægteskaber. Undervejs illustreres med citater fra- og læsninger i hans værker.

Bo Tao Michaelis er en stor beundrer af Papa Hemingway og hans rolle som inspirator og fornyer af kortprosa, men han ser også meget klart og realistisk på forfatterens psykiske problemer og til tider skæve selvopfattelse. En af de mest barokke historier er jo nok den om hans angivelige ubådsjagt i farvandet mellem Cuba og Florida i en svært bevæbnet båd bemandet med banditter af forskellig art.
Måske ikke ligefrem litteraturhistorisk viden, og dog, det lægger jo nogle farvenuancer på portrættet af den store og indbildske drengerøv, som Hemingway var. Men skrive, det kunne han -for det meste da.

Som almindelig læser må jeg spørge mig selv om, hvad jeg kan bruge denne bog til? Hvis jeg fx er gymnasieelev og vil finde ud af noget om bogen 'Solen går sin gang', kan jeg så det? Navne- og titelregisteret kan fint bruges til dette. Vil jeg gerne læse "noget om" Ernest Hemingway, kan bogen også bruges. Også hvis det bare skal være korte facts, så er der nogle sider bagerst med Hemingways liv i korte træk. Hvis jeg er Hemingway-interesseret og gerne vil underholdes med alt fra anekdoter over noget, der ligner sladder til seriøs litteraturanalyse, så er det gefundenes fressen! Om det så er i kapiteloverskrifterne er der finurligheder indlagt, fx hedder afsnittet om romanen 'Solen går sin gang'  "Sidste tur med kliken"  med en reference til kultfilmen 'Sidste nat med kliken'. Og sådan er det hele vejen...

Oprindeligt skrevet af Beth Høst, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52362709
ISBN
9788702167276
Antal sider
360

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer