Bog

Håb : et forsvar for fremtiden

Af (
2018
)

Anmeldelse

Håb af Kristian Leth

07 sep.18

En filosofisk fagbog. En teoretisk pageturner. Et opmuntrende opslagsværk. Leth serverer svært stof på en tilgængelig måde med det gode formål at genoplive håbet i os alle.

Som inkarneret pessimist tænkte jeg, at det ville være interessant at anmelde denne bog. Måske afslører jeg på den måde min trang til sensationslystne skandaleanmeldelser a la ”kødspiser anmelder vegetarkogebog” eller ”finkulturel digter anmelder rocker-biografi”, men jeg havde selvfølgelig også et stille håb om at blive en del af positivitetsklubben.

Om jeg blev omvendt, skal jeg nok afsløre til sidst. Først må jeg sige at jeg ikke helt ved, om det er en bog, jeg vil anbefale at læse fra ende til anden. Jeg synes, de forskellige kapitler har det med at gentage hinandens pointer, og det gør mig lidt træt. Hvis jeg skulle give bogen i gave (hvilket ikke er usandsynligt), vil jeg nok foreslå bogen som et opslagsværk, hvor man kan læse et kapitel engang i mellem – og heller ikke nødvendigvis i rækkefølge. Frakoblet hinanden, virker kapitlerne nemlig som små opmuntrende indspark i hverdagen.

Leth har valgt et tilgængeligt sprog, og formidler selv de sværeste teorier på en spiselig måde. Tekstens og kapitlernes grafiske opsætning gør, at øjnene slapper af og hjernen får de pauser den har brug for, mellem al den fakta der bliver serveret.

Jo, der findes mange bøger der gør det samme, som alle er en del af en slags kontrabølge mod alle dommedagsprofeterne. Eksempelvis er min kæreste i gang med at læse Steven Pinkers ’Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress’, og Leth refererer da også til Pinker i den udførlige kildehenvisning bag i sin egen bog. Pinkers bog en ordentlig moppedreng, og jeg er ikke sikker på at den er kommet på dansk endnu. ’Factfulness - Ten Reasons We're Wrong About The World - And Why Things Are Better Than You Think’ af Hans Rosling er en tredje bog fra I år, der bringer det samme budskab. Jeg ser en tendens!

Ligegyldig om du griber den akademiske mursten fra Canada, den postkasserøde svenske faktabog, eller Kristians Leths danske håbefuldhed, så er jeg sikker på at du lærer noget nyt om verdenen omkring dig.

Blev jeg så omvendt? Måske en lille smule. Jeg kan i hvert fald ikke sige mig fri for at jeg lader en tanke falde på al Kristian Leths beroligende research, når jeg forfalder til en negativ tanke om overbefolkning, miljøkatastrofer eller krig i verden.

 

Bogdetaljer

Forlag
People'sPress
Faustnummer
54191944
ISBN
9788772002088
Antal sider
239

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer