Bog

Fra min faders skygge

Af (
2016
)

Anmeldelse

Fra min faders skygge af Sebastian Klein

09 nov.16

Sebastian Klein har skrevet en kærlig, rørende og også ganske morsom bog om sine berømte forældre, som han mistede med få års mellemrum.

Det har ikke altid været lige nemt at være Sebastian Klein og tilhøre KFB-segmentet: Kendte folks børn. For skønt han voksende op som et elsket barn med forældre, der forsøgte at beskytte ham mod offentligheden, blev han af andre først og fremmest set som Jesper Kleins søn. Sebastian fortæller om sin opvækst i villaen på Amager, hvor han blev opdraget med stor rummelighed og en til tider barsk-ironisk tone fra sin far. ”Du er for lille og dum. Gå ned i kælderen og modn” eller ”Glem nu ikke, hvordan du har plaget os” (Sebastian havde haft kolik som spæd) kunne Jesper Klein finde på at sige. Hvortil Sebastian svarede ”Når du bliver gammel, sender jeg dig på hjem” eller ”Når du er død, skriver jeg en bog om dig. Og den kommer til at hedde ’Fra min faders skygge’.

Jesper Klein døde i 2011, og nu har Sebastian gjort alvor af truslen – eller løftet - om at skrive en bog om ikke blot sin far, men også sin mor. Bogen handler i virkeligheden lige så meget om hans mor. Sebastian fortæller om sine rummelige og festlige forældre, som også var utroligt forskellige. Træmanden og primadonnaen, kalder han dem. Han fortæller om deres kunstneriske projekter og om samarbejdet med andre kunstnere. Vi hører også om Jesper Kleins årelange kamp med Erhard Jacobsen i forbindelse med hans børneprogrammer på DR, og om hans sorg, da Erhard Jacobsen døde, fordi han mistede en værdig modstander.

Jesper Klein var på mange måder en ener. Han kom fra meget fattige kår og følte sig ofte udenfor og anderledes, og måske derfor følte han et slægtskab med Dan Turèll. De to var outsiderne på parnasset. Han havde også stor respekt for Anker Jørgensen, som efter sigende skulle have tilbudt ham en plads i socialdemokratiet, hvilket han takkede nej til. Skøn Jesper Klein var et meget politisk menneske, var han ikke partipolitisk. Selv om Jesper Klein var en meget vidende person og mente, at der var ting, man ganske simpelt skulle vide, nægtede han at være med, når der blev spillet Trivial Pursuit. Han ville ikke tabe ansigt, hvis der var noget, han ikke vidste.

Medaljen havde dog en bagside, fandt Sebastian ud af, da han var flyttet hjemmefra, og det gik op for ham, at hans far i årevis havde et massivt alkoholmisbrug. I de mange interviews, der har været i forbindelse med udgivelsen af bogen, har man fokuseret meget på lige netop misbruget. I bogen fylder det bare ét kapitel!

Bogen er skrevet i samarbejde med journalist Danni Travn. Den er tankevækkende, klog og til tider meget morsom. Bogen er krydret med adskillige fotos, og det er en bog, man sluger på et par aftener. ’Jespers Kleins liv og Lykke’ fra 2007 fortæller mange af de samme historier, men ’Fra min faders skygge’ giver nok et mere ærligt billede af den Jesper Klein, som ofte har fået prædikatet: den folkekære skuespiller. Da bogen er fortalt af Sebastian Klein, handler den naturligvis også om ham.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
52705614
ISBN
9788740029178
Antal sider
302

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer