Bog

Ferie

Af (
1970
)

Anmeldelse

Ferie af Anders Bodelsen

19 maj.11
AfJens Rasmussen
Skribent

Blomsten af Danmarks ungdom går længere ud end til navlen i Anders Bodelsens ”Ferie”

Sommeren 1952 ... Tisvildeleje

15 årige Henning har lige netop bestået 4. mellem, og nu ligger en lang sommerferie i Tisvildeleje foran ham. Han har halvvejs fortrudt, han sagde ja til at tage i sommerhus med en kammerats familie igen i år.

Alligevel befinder han sig sammen med en stor del af klassen i badebyen, deriblandt alfa-parret Janne og Erik.

Henning står lidt på sidelinjen og ser sig selv som neutral observatør af omgangskredsen.
Helt udenfor står den utilpassede Jakob, som læser Land & Folk og udtrykker en noget anden politisk holdning end den fremherskende i gruppen.

Henning drives af nysgerrighed sammen med Jakob, som drømmer om at ruske op i den danske sommerferieidyl. Gerne med et brag.

2. Verdenskrig ligger ikke langt væk, og det er ikke kun de voksne, der har ar på sjælen. Den nye kolde krig ligger som et diskret bagtæppe for den nordsjællandske feriestemning, hvor borgerskabets børn prøver sig selv og deres nyvundne frihed af.

Anders Bodelsen skrev denne (selvbiografiske?) roman i 1970. Og den beskriver en på en gang genkendelig og meget fjernt stykke dansk sommerland.  Hvis man kan lide Bjarne Reuters bøger om Bjørn eller Panduros og Rifbjergs bøger om unge, vil man også kunne lide denne.

Bogen er i øvrigt meget aktuel i forhold til diskussionen, der kører i medierne for tiden, om røde og blå lejesvendes påvirkning på befolkningen i efterkrigstiden.

Anders Bodelsen har et stort og anerkendt forfatterskab, men "Ferie" er en af hans mindre kendte bøger. Hvilket er synd, da der venter den nysgerrige læser en god oplevelse.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
01263439
ISBN
9788700006317
Antal sider
180

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser