Bog

En panter i kælderen

Af (
1998
)

Anmeldelse

En panter i kælderen af Amos Oz

01 jun.99

Fessor er en drabelig frihedskæmper og hjernen i undergrundsbevægelsen FED (Frihed Eller Død), selvom han kun er 12 et kvart år gammel.

Han og hans to kampfæller planlægger intet mindre end at sprænge Parlamentet i London i luften. Tiden er 1947 og stedet Jerusalem under britisk herredømme. Den rigtige frihedsbevægelse huserer, og fra tid til anden bringes en såret helt til deres hus om natten, for at Fessors mor skal forbinde ham.

Drengen stifter bekendtskab med en noget atypisk engelsk soldat, der gerne vil lære hebræisk, og som til gengæld lærer Fessor engelsk. Dette venskab, som han selv kalder at udspionere fjenden, bringer ham i konflikt med hans lille gruppe, og han beskyldes for forræderi.

Samtidig fascineres han af en af kammeraternes storesøster, et "forhold" der kulminerer en nat, hvor hun skal passe ham, mens forældrene er bortrejst.

Bogen er en skildring af barndom set i bakspejlet med de elementer, der tilhører en normal barndom levet i en unormal tid. Fessor er et tænksomt barn, og med hans øjne maler Oz et billede af den brogede og barokke verden, der består af overlevende fra Hitlers udryddelseslejre og jøder på flugt fra forfølgelse i fjerne lande. Amos Oz er en ivrig deltager i sit lands politiske debat på humanismens og forsoningens side, og der er ingen tvivl, om at bogen her er et led i hans politiske manifest.

Munksgaard/Rosinante, 1998..145 sider.

BogWeb - 1. juni 1999

Bogdetaljer

Forlag
Munksgꜳrd/Rosinante
Faustnummer
22303481
ISBN
9788716161550
Antal sider
145

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer