Bog

Scener fra en landsby

Af (
2011
)

Anmeldelse

Scener fra en landsby af Amos Oz

14 jun.11

Fremragende novellecyklus af den israelske forfatter Amos Oz.

'Scener fra en landsby' er titlen på bogen. Den består af otte fortællinger, der udspiller sig det samme sted i det nordlige Israel.

"Tel Ilan, pionerlandsbyen, som allerede var hundrede år gammel, var omgivet af plantager og frugthaver. På de østvendte skråninger bredte vinmarkerne sig, og på den anden side af tilkørselsvejen stod lange rækker af mandeltræer" (citat fra bogen; oversættelse ved Hanne Friis). Sådan præsenteres landsbyen Tel Ilan der er hovedpersonen og omdrejningspunktet i fortællingerne. De menneskelige personer i fortællingerne er beboere og pårørende og andre skikkelser i Tel Ilan 

I en fortælling venter Gili Steiner, landsbyens læge på sin elskede nevø ved busstoppestedet. I en anden er det det tidligere Knesset-medlem Pesah Kedem, gammel og gnaven, vi møder.

På mesterlig vis skriver Amos Oz om hverdagens dramaer fint og stærkt. Man kan føle, smage og dufte Tel Ilan og dens mennesker og i alt, hvad der sker i bogen. Hver fortælling beskriver livets forskellige afskygninger og hverdagens store og små dramaer.

Amos Oz mestrer at skrive en god fortælling, han forstår at skildre sine personer med lune og solidaritet, og han kan skildre de største følelsesmæssige eksistentielle og politiske dramaer.

Han er tillige en fremragende ”maler”, scenerne og landskabet står tydeligt for læseren.
Helt færdig blev jeg ikke med at læse historierne, de lever videre hos mig. Personerne står som  levende personer for mig og jeg har vældig lyst til igen at tage bogen frem og finde nyt imellem linierne og grave i, hvad der er sket personerne i gennem livet.

Amos Oz har et omfattende forfatterskab bag sig. Han har bl. a. skrevet den store erindringsroman 'En fortælling om kærlighed og mørke' om sin egen familie, om det jødiske folks historie og om staten Israels oprettelse. Han underviser på Ben Gurion universitetet i Tel Aviv og er en engageret samfundsdebattør. Oz er nævnt som mulig kandidat til fremtidige Nobelpriser. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Hanne Friis
Faustnummer
28765401
Graphic
Sven Reiner Johansen
ISBN
9788702107050
Antal sider
249

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer