Bog

Det hvide mørke

Af (
2016
)

Anmeldelse

Det hvide mørke af Eva Maria Fredensborg

08 mar.16

Forfatteren Emma van der Klein begiver sig ud i det ukendte på jagt efter sandheden om sit ophav. En god fortælling om en ung kvindes søgen efter sin families fortid.

Forfatteren og evolutionsbiologen Emma van der Klein er gået i stå. Hun ærgrer sig i over, at hendes bøger ikke har fået den store succes, da de er udkommet et par måneder efter Sissel Jo-Gazans ”Dinosaurens fjer” og med nogenlunde samme emne.

Da Emma en dag overhører en samtale mellem sine forældre, hvori de afslører, at Emma har en anden biologisk farfar, end hun troede – og at denne mand har brug for hjælp, beslutter Emma sig for at tage til Sønderjylland for at opsøge og hjælpe farfaren. Adressen viser sig at være en anden end Emma forventede. Farfaren er ikke på plejehjem eller hospital. Han er derimod i fængsel, anholdt for et 50 år gammelt mord. Men hvad er der sket for 50 år siden? Og hvorfor har Emmas far og farmor ingen forbindelse til farfaren mere?

Eva Maria Fredensborg har tidligere skrevet tre krimier. Med denne roman bevæger hun sig over i en helt anden genre. Forlaget kalder bogen for en moderne slægtsgåde, og det har de til dels ret i, for det meste af bogen handler om opklaringen af, hvad der er skyld i bruddet mellem Emmas biologiske bedsteforældre. Men bogen er meget mere end en slægtsgåde. Det er også en bog om at skrive en bog - en bog i bogen.

Som læser skal man ind i mellem holde tungen lige i munden for at holde styr på, hvad der er nutid, fortid og Emmas kommende bog. Som rettesnor har man heldigvis kapitlernes overskrifter, der giver et fingerpeg om tiden. På sin vis virker det lidt rodet og forvirrende, at bogen sådan springer i tiden. Men selvom jeg gerne ville have haft Emmas historie serveret mere lineært, så er det en god historie. Man skal blot give den tid til at folde sig ud. Og heldigvis er forfatteren styret uden om de fleste faldgruber med hensyn til klichéer om livet i en lille landsby i Sønderjylland.

Bogen kan helt klart anbefales. Man skal dog ikke læse den på grund af det næsten ikke eksisterende krimimoment med det gamle mord, da opklaringen af dette stort set ikke beskrives. 

Oprindeligt skrevet af HelleP, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Politikens Forlag
Faustnummer
52246105
ISBN
9788740026962
Antal sider
368

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer