Bog

Det hemmelighedsfulde selskab

Af (
2003
)

Anmeldelse

Det hemmelighedsfulde selskab af Alan Moore

01 feb.04

Det, der gør denne tegneserie ekstra fascinerende er, at hele universet er fiktivt – taget fra alverdens litteratur, der foregår samtidig med historien - i slutningen af 1800-tallet.


Anbefalet af bibliotekar Monica Finderup, Vanløse Bibliotek

Lån bogen på Bibliotek.dk

I et litteraturens London og Europa i slutningen af 1800-tallet samles vores hovedpersoner af mellemmanden mr. Bond, som på vegne af den mystiske mr. M hyrer dem til at hjælpe med at finde stoffet Cavorit. Dette er et antityngdekraft-stof, som kan få maskiner til at flyve og sende en ekspedition til månen, men det er blevet stjålet, og man frygter det falder i hænderne på Englands fjender. Den noget uens gruppe af personer (ledet af Mina Murray og Alan Quatermain) er hyret, fordi man mener de vil være egnede til at løse opgaven.

Historiens omdrejningspunkt og det, der gør den ekstra fascinerende er, at hele universet er fiktivt – taget fra alverdens litteratur, der foregår i netop slutningen af 1800-tallet. Alt er taget fra en eller anden bog; f.eks. stoffet Cavorit og omtalen af en planlagt tur til Månen stammer fra H.G. Wells ”De første mennesker på månen” – og albummets hovedpersoner er alle litterære: Dr. Jekyll/Mr. Hyde, Kaptajn Nemo (En verdensomsejling under havet), Allan Quatermain (Kong Salomons miner), Den usynlige mand og Mina Murray (fra Dracula). I den danske udgave er en lille vejledning til nogle af de fremtrædende personer og deres oprindelse – men på engelsk findes utallige ”companions” samt internetsider om alle de utallige henvisninger. Man kan sagtens nyde historien uden at vide noget om personerne – men det er naturligt nok sjovere at vide lidt om det på forhånd.

Tegningerne er flotte – lidt kantede, men til gengæld ekstremt dynamiske. Man får tydelige indtryk af et dystert, industrialiseret London – og af den enorme størrelse på Kaptajn Nemos undervandsbåd. Det tegnede medies muligheder udnyttes fuldt ud – også i kampscenerne. Det hemmelighedsfulde selskab udkom oprindeligt som månedsalbum, hvor de 6 første (som er en afsluttet serie) er samlet i dette album. Man er allerede i gang med udgivelsen af de næste månedsalbum, som formentlig også bliver samlet på et tidspunkt. Albummet har lagt grundlaget for filmen LXG med Sean Connery, som var i biograferne i efteråret 2003. Men handlingen i film og album er ikke den samme – kun grundidéen og nogle af personerne.


Link til engelsksproget companion på internettet: http://www.enjolrasworld.com/Jess%20Nevins/League%20of%20Extraordinary%20Gentlemen/LoEG%20index.htm


Tekst: Alan Moore, tegninger: Kevin O'Neill. Oversat af Per Sanderhage. Fahrenheit, 2003. 146 sider

Bogdetaljer

Secondary title
Det hemmelighedsfulde selskab
Forlag
Fahrenheit
Faustnummer
24754928
ISBN
9788790370459
Antal sider
146

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer