Bog

Den døde i Barentsburg

Af (
2013
)

Anmeldelse

Den døde i Barentsburg af Monica Kristensen

12 mar.13

Iskold, mørk og foruroligende krimi fra en russisk mineby på Svalbard, hvor sysselmandsbetjent Knut Fjeld skal efterforske en arbejdsulykke.

’Den døde i Barentsburg’ er Monica Kristensens fjerde krimi fra Svalbard med sysselmandsbetjent Knut Fjeld fra Longyearbyen som omdrejningspunktet. Knut bliver sendt på en rutineopgave til den lille russiske mineby Barentsburg på Svalbard for at efterforske en arbejdsulykke. Han ankommer til et lille, lukket samfund udenfor lands lov og ret, hvor indbyggerne har deres egne normer og regler, og hvor der er indgået mere eller mindre uhellige alliancer. Der er meget, der tyder på, at det ikke er en arbejdsulykke, men ingen har tilsyneladende set noget, og ingen vil udtale sig om noget som helst. Da der sker endnu en ulykke, er Knut overbevist om, at der er noget helt galt i det lille samfund. Og Knut, der havde regnet med at kunne returnere til Longyearbyen indenfor et døgn, må blive i den mørke, kolde og ugæstfri by, hvor han ikke ved, hvem han tør stole på, og mobilen løber tør for strøm.

Det er et spektakulært persongalleri, som Monica Kristensen ruller op for os; Minearbejdere, embedsmænd, en lidt betændt efterforsker og ikke mindst byens kvinder. Den mest markante af kvinderne er den frodige Ljudmilla, der har det med at dukke op på de mest uventede steder og synes at have en finger med i spillet, uanset hvad det drejer sig om. Men heller ikke Ljudmilla siger noget. Undervejs oprulles en grusom historie fra fortiden, der trækker sine tråde op til nutiden. Det er et set-up, vi ganske ofte ser i kriminalromaner, men Monika Kristensen formår i modsætning til mange andre at kæde historierne troværdigt sammen.

Monica Kristensen, der er polarforsker og har en doktorgrad i glaciologi, færdes hjemmevant i de arktiske omgivelser, hvor hun giver læseren en god portion faktuel viden ved siden af krimihistorien. Jeg har, som da jeg læste de andre af hendes bøger, været på nettet adskillige gange for at få verificeret diverse spørgsmål. Jeg vidste for eksempel ikke, at Norge i 1920 gav andre lande adgang til at drive minedrift på Svalbard, og at Barentsburg siden 1932 har været russisk mineby, og at der i dag er omkring 800 indbyggere fra Rusland og Ukraine. Man kan også blive klogere af at læse krimier.

Det norske dagblad ’Verdens Gang’, der gav bogen seks stjerner, har døbt Monica Kristensen "Kriminalromanens snedronning’. Det synes jeg er et flot prædikat, og jeg synes, at ’Den døde i Barentsburg’ er hendes hidtil bedste krimi. Det er en grum historie, der holdt mig fanget til sidste side.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Oversætter
Steen Sohn
Faustnummer
29814880
ISBN
9788771220766
Antal sider
291

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer