Bog

Dagene er data

Af (
2018
)

Anmeldelse

Alt er data af Lone Hørslev

03 dec.18

Helstøbt og musikalsk digtsamling om vores moderne liv i en gennemdigitaliseret verden, hvor alle er online og alt, vi oplever, dokumenteres på de sociale medier.

I Lone Hørslevs digte er alt data; glæde, sorg, smerte, drømme, duer og dødelighed. På den måde beskriver hun det moderne liv ret præcist, et liv, hvor vi alle altid er online og på de sociale medier, og hvor alt, hvad vi oplever, og alle de følelser, vi gennemlever, dokumenteres her. På den måde bliver alt data.

”Alt er data, dette digt er data, dagene er data og dagen.
Dagen i dag, som er fyldt med sekunder, og
drømmene, dig og duerne på Toftegårds Plads.”

I virkeligheden er det ret skræmmende at tænke på, og man føler sig da også ramt temmelig mange gange under læsningen. Således kan ganske få ord få i hvert fald mig til at tænke over dårlige vaner og tankeløshed:

”Jamen så læg nu den telefon!
Skyl den ud i toilettet
jeg taler jo til dig
så fat det dog!”

”Undskyld mig, men hvad sker der?
Der sker jo ikke en skid, så
hold nu op med at tjekke hele tiden.”

Samtidig er det en meget stor fornøjelse at læse 'Dagene er data', fordi digtene er rytmiske og musikalske, fulde er rim og ordspil. De bliver kun bedre af blive læst højt. Eller man kan gå til koncert med Uhørt, som består af Lone Hørslev og komponist Jesper Mechlenburg. Jesper har med udgangspunkt i digte og oplæsning sat musik til ordene.

Selvom 'Dagene er data' handler om vores liv i en gennemdigitaliseret verden, hvor man kan blive bange for alle de data, der gemmes om os alle steder og bange for, at vi helt glemmer at se op fra vores egen skærm og ud på verden og på andre mennesker, så er det alligevel en digtsamling fuld af håb. Bare det at man kan skrive så smukke digte; det er også data.

Digtsamlingen er smukt understøttet af billedkunstner Julie Nords tegninger, hvilket absolut ikke gør bogen dårligere. Tværtimod gør det værket endnu mere helstøbt, med ord, billeder og musik.

 

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
54996039
ISBN
9788763859226
Antal sider
94

Interview med Lone Hørslev

Artikel

Vi aner ikke, hvad det gør ved os, når vi ikke længere ser på hinanden, men sidder og dutter på vores telefoner og spiller hjernedøde spil i stedet for at læse bøger

Læsernes bogpris 2019: Hvad gør det ved vores personlige frihed, hvis Google og Amazon kender os bedre, end vi selv gør? Det er et af de spørgsmål, der satte Lone Hørslev i gang med digtsamlingen »Dagene er data«, som er nomineret til Læsernes bogpris.

Af Jeppe Bangsgaard, litteraturredaktør på Berlingske Tidende

»Alt er data« er det gennemgående mantra i din digtsamling. Hvorfor skrive digte om data?

Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer