Bog

Budbringeren

Af (
2004
)

Anmeldelse

Budbringeren af Fred Vargas

15 mar.05
Skribent

"Budbringeren" bringer bud om en ny, forrygende fransk krimiforfatter. Tag med til Paris og bliv fanget ind af de sære og skæve personer, som bogen er befolket med, inklusive den utilpassede og intuitive kriminalinspektør Adamsberg.

Romanens omdrejningspunkt er Joss Le Guern, der er en nutidig opråber i 14. arrondissement i Paris. Tre gange om dagen annoncerer han de meddelelser, som folk anonymt har stoppet i hans postkasse sammen med en femfrancmønt. En dag begynder der at komme sælsomme meddelelser om et lille dyr, som vil vende tilbage og sprede skræk og elendighed.

I en anden del af byen fortæller en skræmt kvinde kriminalinspektør Adamsberg om et omvendt firtal på hendes gadedør.

En morgen findes et sortfarvet lig med loppebid, og der er et omvendt firtal på døren. Er pesten kommet tilbage, som det antydes i opråberens mærkelige meddelelser? Paris gribes af frygt, og flere rammes af den sorte død.
Kriminalinspektøren står over for en mystisk sag om pest og måske en seriemorder.

Bogen har masser af pariseratmosfære - på de små cafeer, langs kajerne, i lokalsamfundet. Der er mange optrin som sprogligt varieret og flot beskriver personer, miljø og handlinger. Det giver fine beskrivelser af franskmænd og af frygten for pest, der langsomt, men sikkert stiger.

Forfatteren Fred Vargas er uddannet arkæolog, og hun har skrevet en række krimier med den distræte kriminalinspektør i hovedrollen. Fred Vargas er allerede en international succesforfatter, men udkommer først nu på dansk.

Jeg blev indfanget af romanen. Både pga. lokalkoloritten, det historiske perspektiv med pesten og ikke mindst uhyggen. Netop den uhyggeligt spændende og uforudsigelige handling fik mig til at tænke på den franske forfatter Jean-Christophe Grangé, så vi er i godt selskab med Vargas og inspektør Adamsberg. Der må snart komme en efterfølger på dansk!

Oversat af Jesper Tang. Rosinante, 2004. 380 sider.  

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Jesper Tang
Faustnummer
27211518
ISBN
9788763808187
Antal sider
380

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer