Bog

Allen Ginsberg i Danmark

Af (
2019
)

Anmeldelse

Allen Ginsberg i Danmark: januar 1983 af Lars Movin

03 jan.20

Danmarks beatkronikør no. 1 fejrer Ginsbergs liv og virke med en farverig prismefortælling om hans tur til Danmark.

Lars Movin starter sin bog om beatpoesiens skæggede profets, Allen Ginsbergs, eneste veldokumenterede besøg på dansk jord med at konstatere sin egen begejstrede forbløffelse over, at ingen endnu havde grebet den historie, der bare lå der og ventede; så det gjorde han selv. Og tak for det!

Efterhånden som man bevæger sig igennem bogens billedrige sider, opdager man, at Movin, som den drevne beat-kronikør og heftige journalist han er, ikke kun har fundet frem til den ene store historie - om digterens danmarksbesøg - men snarere til en hel scrapbog af fantastiske små historier, der fulgte i den stores kølvand.

- Jeg nævner i flæng: Ginsberg under en strejke på Huset i Magstræde, Ginsberg i Herning, Ginsberg med en opvaskebørste i en lejlighed i Risskov, Ginsberg på Christiania, Ginsberg på museum med Jens Jørgen Thorsen og på scenen med sin største danske fan - sin ”næsten-inkarnation” - Dan Turéll. Det får læsningen - som for mit vedkommende foregik hovedsageligt i et tog - til at føles som at sidde på et brunt værtshus i en sen nattetime, købende den ene øl efter den anden til én af dem, der var der, bare for at holde dem i gang med anekdoterne.

Ligesom med Movins ”mammut-bog” ’Beat’, der gik mere generelt, men dog stadig personfokuseret, til den æstetiske bevægelse, der brød ud i USA’s fortvivlede ungdom i efterkrigstiden, er også ’Allen Ginsberg i Danmark’ en sand frugtsalat for en sulten beatfan som undertegnede.

Med en gøglers rutine jonglerer Movin med de mange spor i beretningen. Han udstrør løbende den omfattende biografiske information, der er nødvendig for at kunne sætte både Ginsberg selv, hans to rejseledsagere - Peter Orlovsky og Steven Taylor - og selve den enestående rejse til Danmark ind i en større historisk kontekst.

Sideløbende med dette omfattende arbejde udruller han et farverigt kludetæppe af de originaler og skæbner, der havde indflydelse på- og blev påvirket af digterens Danmarksturné. F.eks. den selvbestaltede muse, Rose Feliu-Pettet, brødrene Haugaard (!), den mystiske serieentreprenør, Henrik Dreyer, eller Roses søn, Harley Flanagan, der skrev en børnebog som bare 9-årig – med forord af Allen Ginsberg!

Det er alt sammen med til at sikre, at bogen, helt i Ginsbergs ånd, er en konstant og gensidigt givende vekslen mellem det lokale og det globale - og en fryd at læse for den interesserede!

Bogdetaljer

Forlag
Spring
Faustnummer
47612063
ISBN
9788793358713
Antal sider
347

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer