Hvilken bog har gjort et stort indtryk på dig? Litteratursidens redaktion giver her deres bud på hvilken bog, der har haft stor betydning for dem.
Vi har nok alle sammen en lille bunke bøger som på den ene eller anden måde har ændret vores liv. Om den har forandret ens måde at interagere med verden på, vækker minder fra barndommen, udvidet ens horisont eller bare nydt bogen over flere genlæsninger. Det er disse bøger vi bærer rundt på os hver dag og som har påvirket vores liv.
For mit vedkommende, vil jeg fremhæve Stranden af Alex Garland som jeg læste første gang tilbage på min store jordomrejse, den obligatoriske dannelsesrejse efter gymnasiet. Jeg fandt den slidte bog i en lille secondhand bookstore i en sidegade til en af romanens centrale steder, Khao San Road i Bangkok, bedre kendt som backpackerstreet. Romanen forandrede fuldstændig min måde at rejse på. Jeg stillede mig lige pludselig ikke tilfreds med destinationernes topattraktioner, men søgte mod små autentiske og ofte uopdagede oplevelser som at nyde en kop nybrygget kaffe fra den kaffebar, som kun byens borgere kender, smage på de lokale råvarer og mødes med de lokale. Stranden af Alex Garland åbnede min verden op.
Litteratursidens redaktion har hver især valgt en af deres største læseoplevelser ud, og anbefalingerne gives hermed videre:
Dagdriverbanden af John Steinbeck
Jeg fandt Dagdriverbanden af John Steinbeck ved et tilfælde og tog den med til mit daværende eksistentielle hulrum, efterskolen. Det var i 2002, og jeg var henrykt over Danny og hans venner, turene på bakken, vin i gallons som aldrig nåede frem og det alvorligt håbløse, slentrende skæbnesvangre tempo for livet. Steinbeck skildrer skæbnens blindgyder med visdom som en vindrueplukker. Dagdriveriet sidder stadig i mine fodballer.
- Brugerredaktør, Thomas Vang Glud
Dansen med Regitze af Martha Christensen
En hyldest til livet og til en fantastisk kvinde, som jeg har opkaldt min ældste datter efter. Romanen skildrer ægteskabet mellem den indadvendte Karl Aage og hans mere livlige hustru, Regitze på godt og ondt. Regitze får sent i livet stillet en diagnose på uhelbredelig kræft, og parret inviterer familie og venner til at feste i kolonihavehuset en sidste gang. En smuk roman om kærligheden og om at tage afsked med livet og med hinanden. Filmatiseringen kan også anbefales.
- Anmelderredaktør, Barbara Rugholm
Emily L af Marguerite Duras
Det begyndte med frygten". Sådan indleder Marguerite Duras romanen Emily L, og den blev begyndelsen på min lange rejse i forfatterskabet. Et par på en café betragter minutiøst et andet par på cafeen og langsomt digter de deres historie, alt i mens de får et nyt blik på sig selv og deres eget fortvivlende forhold. Med sine knivskarpe replikker, stærke sanselighed og afgrundsdybe sprog var romanen en af de bøger, der var grunden til at jeg dengang studerede litteratur og ville fortsætte med at arbejde med litteratur…altid!
- Chefredaktør, Lise Vandborg
Anne fra Grønnebakken af L. M. Montgomery
Da jeg var barn og ung var mit store ideal Anne fra Grønnebakken (som tusindvis af andre piger!!) – og lige præcis bøgerne betød utrolig meget for mig, de blev læst igen og igen og var et fantastisk sted at forsvinde ind, når hverdagen ikke var lige så dramatisk og romantisk som Anne Shirleys …
- Temaredaktør, Anne Birgitte Langkilde Hundahl
Løgneren af Martin A. Hansen
Jeg spillede fodbold og kørte på en tunet knallert, rød og 80 km/t, men så blev vi i gymnasiet tvunget til at læse en række romaner, som jeg alligevel aldrig fik læst, hæ. Af en eller anden grund kom jeg til at læse de første par sider af en af bøgerne alligevel – det var 'Løgneren' af Martin A. Hansen og det var midt i 2. g. Der skete nu umiddelbart herefter følgende: Verden blev udvidet 500 gange på de første 10 sider, jeg blev 52 år inden jeg var nået til midten og fandt min egen død og fremtid på sidste. Herefter blev alting aldrig helt det samme.
- Læseklubsredaktør, Jørgen Dissing Nørgaard
Kommentarer