15 jul.13

Blog

Tid til den store fordybelse?

Kommentarer

5 kommentarer
AfLouise Kjærgaard
fre, 19/07/2013 - 11:02

Kære Nina & Marit

Tak for jeres input.

Nina, det er virkelig gode læse-råd.

Jeg er helt enig i, at skønlitteraturen hovedsageligt bør være en lystbetonet oplevelse. Én af mine pointer er blot: at netop værker som Ulysses, som ved første øjekast kan synes overvældende, kan ende med at blive til lyst-læsning. Jeg synes man skylder sig selv udfordringen, for det kan blive en særdeles berigende og lystbetonet oplevelse.

Har man lyst til at opleve Joyce igennem et mindre intimiderende værk, kan jeg anbefale Dubliners. Novellesamlingen består af 15 korte fortællinger, som fint demonstrerer Joyces unikke stil.

Her på Litteratursiden findes også læseklubber der beskæftiger sig med værker som kan være svære at komme igennem alene – eksempelvis Jacob Ulrichs guidede læsning af På sporet af den tabte tid (som jeg selv har størstedelen af tilgode).

(http://www.litteratursiden.dk/laeseklubber/marcel-proust-paa-sporet-af-den-tabte-tid).

Skulle man have lyst til at begive sig ud i Ulysses....eller et andet digert værk, så kan jeg anbefale Sparknotes. Her kan man nemt finde hjælp til en lang række bøger. I modsætning til en James Joyce-encyklopædi (der hurtigt kan blive til ligeså tung læsning som selve romanen), er Sparknotes meget overskuelig. Eller man kan købe en udgave af værket, hvori hjælpenoterne er indskrevet.

AfMarit E. Haugaard
fre, 19/07/2013 - 13:27

Som svar til af Faldorf

Hej Faldorf!
Tak for info om Sparknotes - ser interessant ud. Steen Klitgaard Povlsen har skrevet en guide til Ulysses, 'En dag i juni: en guide gennem James Joyces Ulysses'. Den kan downloades gratis, men jeg ved dog ikke hvordan den er at bruge.

AfLouise Kjærgaard
søn, 21/07/2013 - 12:43

Som svar til af Marit

Hvor morsomt. Steen er nemlig min forhenværende underviser og en særdeles dygtig litterat. Hvis nogen kender værket, så er må det være ham.

AfNina Wegner
ons, 17/07/2013 - 11:21

Vi har et rigtig godt motto på Litteratursiden, - faktisk er det 10 bud om lystlæsning, og vi har kaldt det:

Lov for lystlæsning
1. Læs hvad du har lyst til
2. Læs hvor du har lyst
3. Læs når du har lyst
4. Lær mens du læser
5. Grin mens du læser
6. Græd mens du læser
7. Del dine læseoplevelser
8. Læs bøger på PC, iPod og papir
9. Det er altid OK at læse
10. Du bestemmer om bogen er god - drop den dårlige

Jeg er helt enig i at ofte lønner sig, når man udfordrer sig selv med svært tilgængelige tekster. Men Politikens Litteraturredaktør anbefaler at man skal bruge sin sommerferie på Ulysses! - Puha - der er dømt absolut ferie-fiakso for mig hvis jeg skulle bruge min sommerferie på den slags pligtlæsning. Jeg vil hellere gemme den udfordrende "oplevelse" til jeg går på efterløn eller pension. Så kan jeg sikkert finde en Litteraturklub, som sammen med med mig vil kaste sig ud i hjernegymnastikken.

Lige nu læser jeg Marstrand-Jørgensens "Hvad man ikke ved" og har lige taget hul på "Wild" af Cheryl Strayed. Det er LYST!-læsning, og jeg glæder mig til oplevelsen hver gang jeg åbner bogen, eller tænder for min MP3-afspiller.

AfMarit E. Haugaard
tor, 18/07/2013 - 17:13

Som svar til af Nina Wegner

Hej Nina!
Der kommer en ny oversættelse af Ulysses næste år, så lad os vente på den. Måske får vi lyst. Der kommer formodentlig også en læseklub her på Litteratursiden, så man i ro og mag kan hjælpe hinanden igennem værket.
Men hver sin lyst, som man siger. Nogen har lyst til Joyce, andre til Susanne Staun, som jeg har gang i i liggestolen under egetræet lige nu :-)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer