Den populære bogblogger ser frem til en sommer med middelalderdronninger, vikingesøskende og en ukuelig lærerinde i midt-1900’ernes Frankrig.
Yndere af bog-blogosfæren vil nok nikke genkendende til dagens anbefaler som en af de digitale pushere, der mest pålideligt kan levere en anbefaling til det næste romanfix. På sin blog litfix.dk rapporterer Julie Rasmine Larsen fra sine læseeventyr med en trofasthed (gerne ca. en bog pr. uge), som kan nære selv den grådigste bogorm. Over de næste måneder indtræder den produktive bogblogger som del af juryen i bibliotekernes landsdækkende sommerlæsningskampagne #barelæse, men hvad skal hun egentlig selv læse til sommer? Københavns Biblioteker har interviewet hjernen bag den populære bogblog pr. e-mail.
Sansemættet dronninge-hit
Margrete I: Til september lanceres Margrethe Den Første med Trine Dyholm i hovedrollen, og jeg tror helt sikkert, at den er inspireret af Anne Lise Marstrand-Jørgensens mesterværk af samme navn. Jeg har kun fået læst 50 sider af bogen, da den med sit sansemættede sprog kræver en del af sin læser. Romanen følger Margrethe, der allerede som tiårig bliver gift med Norges konge og sendt hjemmefra. Hun er Valdemar Atterdags yngste datter, født i 1353, og hendes opgave i Norge er enkel: hun skal føde en arving til den norske trone og knytte rigerne tættere sammen. Jeg glæder mig sådan til at dykke ned i dette gribende psykologiske portræt af en usædvanlig politisk begavelse og en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.
Søskendekærlighed i sagnlandet
Jeg hedder Folkví: ”Et vellykket vikingekammerspil” er Maria Hesselagers debutroman blevet kaldt, og af den grund alene glæder jeg mig til at få den læst. Jeg har altid haft en svaghed for nordisk mytologi og været meget optaget af vores forhistorie som vikinger. ”Jeg hedder Folkví” er en fortælling om grænseløs søskendekærlighed i vikingetiden. I romanen følger vi den unge kvinde Folkví og hendes bror Áslakr, som er vokset op inden for høvdingepladsens beskyttende hegn. De har altid været tætte fortrolige, så da Áslakr kommer hjem fra sit første overvintrende togt og lader sig forlove med den femtenårige Gerd, overmandes Folkví af en rasende frygt for at skulle stå alene. Jeg spår, at romanen er oplagt for alle os, der har været betaget af (søskende)kærligheden mellem Ronja og Birk.
Fransk kvindelig til den indre Ferrantes-elsker
Årene: Jeg elskede simpelthen ”Pigen fra '58” af Annie Ernaux og har glædet mig sådan til denne roman af en af Frankrigs største forfattere. ”Årene” betragtes som et mesterværk inden for fransk litteratur og følger fransk kvindeliv fra 1940'erne og frem. Her følger vi Annie Ernaux fra hendes opvækst i en arbejderklassefamilie i Normandiet til tiden som lærer foran nådesløse klasser med fyrre elever, forstadslivet med mand, to sønner, uendelige indkøbsture og tilværelsen med en ung elsker efter skilsmissen – og gennem det hele livet som skrivende menneske. Et sommer must-read til alle, der elsker store fortællinger om kvindeliv og tid a la Ferrantes Napoli-romaner.
En sommer i læsningens tegn: mere fra Litfix og bibliotekerne
Hermed tre fængslende historiske titler at skyde sommerlæsningen i gang med. Læsefesten stopper dog bestemt ikke her. Over de kommende måneder kalder Danmarks biblioteker til fejring i sommerlæsningens tegn under kampråbet #barelæse, hvor du kan deltage i en konkurrence om at tømme en boghandel for 3000 kr. Mere sommerlæsning til folket!
Læs mere om #barelæse-kampagnen her.
Find Litfix' andre anmeldelser på litfix.dk.
Kommentarer