Logo
Bogliste

Nobelprisen i litteratur

Nobelprisen i litteratur, som er verdens ældste internationale litteraturpris, er blevet uddelt siden 1901. 

Udover den anerkendelse, der følger med, modtager vinderen også 11 millioner svenske kroner, et tilbud om svensk statsborgerskab og betydelig offentlig opmærksomhed. Prisen uddeles hvert år den 10. december, som er stifteren Alfred Nobels fødselsdag.

På listen over modtagere af denne yderst prestigefyldte pris finder man blandt andre Gabriel García Márquez fra Colombia, islandske Halldór  Laxness, amerikanske John Steinbeck og Ernest Hemingway, danske Johannes V. Jensen, tyske Thomas Mann, svenske Selma Lagerlöf og norske Bjørnstjerne Bjørnson. Senest modtog den norske forfatter Jon Fosse prisen i 2023. Læs mere her.

Nobelprismodtagerne har fået blåstemplet deres værkers kvalitet gennem udnævnelsen fra Det Svenske Akademi, der i industrimanden Alfred Nobels testamente fra 1896 blev betroet at uddele litteraturprisen.

Vi har udvalgt en række oversatte værker fra stjerneforfatterne.

Bøger på listen

Hvidhed

Jon Fosse

Jon Fosses seneste roman om døden og Gud er både en fest og en feberdrøm. Man keder sig ikke i en eneste sætning.

Årene

Annie Ernaux

Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid. 

Paradis

Abdulrazak Gurnah

Paradis flytter verdensblik og tankebaner langs solens meridian.

Averno

Louise Glück

Louise Glück præsenteres på dansk i denne samling af digte, som både rummer visdomsord, gendigtning af græske myter og en god portion kedsommelige vers.

Målmandens angst ved straffespark

Peter Handke

Da Josef Bloch bliver fyret, kastes han ud i en livskrise, hvor alt virker formålsløst, i eksistentielt mesterværk af Østrigs nobelprismodtager.

Rejsende

Olga Tokarczuk

I 'Rejsende' væves et utal af historier og betragtninger sammen til en storslået mosaik. En rejse ændrer altid et eller andet. En bog man ikke lige bliver færdig med.

Klara og solen

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro seneste genistreg er en varm fortælling om unikt venskab, individets værdi og de yderste konsekvenser af kunstig intelligens.

Krøniker

Bob Dylan

Et stykke håndskrevet og rå rock'n'roll, der helt uden fine manerer eller selvforherligelse skærer ind til benet.

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt

Svetlana Aleksijevitj

Barsk og bevægende kollektivfortælling om kvindelige, sovjetiske soldaters deltagelse i 2. Verdenskrig giver et sjældent og mesterligt fortalt indblik i krigens væsen og hverdag.

En stamtavle

Patrick Modiano

Modiano er på udflugt i fortiden. Det er der kommet en interessant, men også lidt uvedkommende bog ud af.

Noget jeg gerne vil sige

Alice Munro

Der findes ingen, der kan skrive noveller som Alice Munro. Hun er skarp, men med en særlig forståelse for mennesker på de tidspunkter, hvor de er allermest sårbare.

 

Hvidløgsballaderne

Yan Mo

Brutal skildring af et miniaturebondeoprør i det kommunistiske Kina krydret med allehånde kropslige væsker. Desværre bliver nobelpristageren Mo Yans roman aldrig rigtig vedkommende.

Samlede Tranströmer

Tomas Tranströmer

Tranströmers digte er på én gang enkle og komplekse og åbner en dør til tilværelsens mysterium.

Vejen til paradis

Mario Vargas Llosa

Dobbeltportrættet af feministen Flora Tristán og hendes barnebarn, Paul Gauguin, giver et uforglemmeligt tidsbillede af to idealister, der kæmpede for et bedre samfund.

Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig

Herta Müller

Herta Müllers roman om en fangelejr i Ukraine er rystende, umulig at lægge fra sig og den gør et uudsletteligt indtryk.

Afrikaneren

J.M.G. Le Clézio

Forfatterens erindringsglimt af en barndom i Afrika præget af store kulturforskelle og samtidig et forsøg på at forlige sig med og forstå sin far.

Sommeren før mørket

Doris Lessing

En midaldrende kvinde gennemlever en identitetskrise den sommer, hvor mand og børn er spredt for alle vinde.

Dette fremmede i mig

Orhan Pamuk

Pamuk tryllebinder med sin store familiekrønike, en vemodig kærlighedserklæring til Istanbul, og veksler flot mellem den nære familiehistorie og et større historisk perspektiv.

Spillelærerinden

Elfriede Jelinek

Psykologisk portræt af en kvinde, voldsomt domineret af sin mor som hun bor sammen med i Wien, der søger sin egen identitet gennem et sadomasochistisk forhold til en elev.

Drengeår

J. M. Coetzee

På sporet af en svunden tid og et portræt af kunstneren som en meget ung mand.

De skæbneløse

Imre Kertész

Kertész har som forfatter et format, som gør, at læseren kan "forstå" ham, og han modtog i 2002 Nobelprisen for De skæbneløse.

Et hus til mr. Biswas

V. S. Naipaul

Menigmands kamp for anerkendelse og selvstændighed i tragikomisk samfundssatire over postkolonialismens Trinidad.

Et ensomt menneskes bibel

Xingjian Gao

Refleksion og poesi, idealisme og menneskelighed går hånd i hånd i denne enestående roman om det mørkeste kapitel i Kinas historie. Kulturrevolutionen har fået sit eftertrykkeligste mindesmærke.

Hundeår

Günter Grass

Kulminationen på Grass berømte Danzig-trilogi. Og hvilken kulmination! Den er ikke bare lærd. Den er god. Den er bedre-end-Bliktrommen-god!

Originaludgave: 1963

En fortælling om blindhed

José Saramago

Dystopi, samfundskritik og en lille smule kærlighed. Saramago portrætterer menneske og samfund på godt og ondt i hans måske mest berømte fabulering.

Flagermusenes landsby

Dario Fo

Hvis man holder af Dario Fos uforlignelige og meget italienske humor, dramatik og samfundssatire bliver man ikke skuffet, når man læser hans selvbiografi. Her får man i stærkt underholdende form forklaringen på, hvordan han blev den, han er.

Tid til fodbold

Kenzaburo Ōe

Mitsu går en tidlig morgen ud i haven og sætter sig på bunden af et hul, der er gravet til septiktanken; han har en våd hund på skødet og bliver siddende til mælkemanden opdager ham.

En velsignelse

Toni Morrison

I fin litterær form tegner Toni Morrison et sandfærdigt samfundsportræt af et Amerika, der er mere mareridt end drøm. 

Originaludgave: 2008

Beethoven var en sekstendedel sort og andre fortællinger

Nadine Gordimer

En af litteraturens grand old ladies har skrevet en ny sublim novellesamling.

Voss

Patrick White

Nobelprismodtagerens sælsomme og poetiske kærlighedshistorie er en barsk skildring af livet i Australien i 1800-tallet. 

Fluernes herre

William Golding

I 1954 skrev Golding 'Fluernes Herre', der fik jorden til at skælve under fødderne på litteraturkritikere. Kunne vi have brug for den mere end nogensinde? 

Originaludgave: 1954

100 års ensomhed

Gabriel García Márquez

En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.

Hvor var du, Adam?

Heinrich Böll

Hos Böll er der ingen glorværdige helte og kun få renlivede skurke; blot helt almindelige mennesker, der er fanget i krigens meningsløshed og monotoni.

En dag i Ivan Denisovitjs liv

Aleksandr Solzjenitsyn

Ikke alle store romaner behøver at være store – i omfang. 'En dag i Ivan Denisovitjs liv' har bidt sig fast i min sjæl.

Oprindelig udgivet: 1962

Hundrede kærlighedssonetter

Pablo Neruda

Kærligheden tror, håber, udholder og fortærer alt i Nerudas kærlighedssonetter. Det er næsten for meget af det gode, men også kun næsten, for Pablo Neruda er en stor digter.

Mercier og Camier

Samuel Beckett

Pikaresk roman med makkerparret Mercier og Camier som vildt og vanvittigt omdrejningspunkt - d´herrer har planlagt en rejse, men mange mærkværdigheder spænder ben for udførelsen.

Originaludgave: 1945

Snelandet

Yasunari Kawabata

Endelig er nobelprisvinderen Kawabatas elegante Snelandet om forholdet mellem en geisha og en gentleman kommet på dansk!

Mus og mænd

John Steinbeck

Mus og mænd er skrevet på drømmen om frihed hos den amerikanske daglejer. John Steinbeck tilsætter tragedien en bittersød men nødvendig realisme.

Pesten

Albert Camus

En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten Hans Peter Lund. At (gen)læse 'Pesten' er en sublim oplevelse.

Originaludgave: 1947

Doktor Zjivago

Boris Pasternak

En storladen og dramatisk kærlighedshistorie, der foregår under Den Russiske Revolution.

Originaludgave 1957

Øen og havet

Ernest Hemingway

Denne tre-i-én roman, hvor forfatterens eget tragiske endeligt kaster drabelige skygger mellem linjerne, er ikke just et udødeligt mesterværk, men alligevel uomgængelig for Hemingway-fans.

Salka Valka

Halldór Laxness

Skæbnetung og storslået skildring af en viljestærk kvinde. Portrættet har været inspiration for de stærke kvindeskildringer, nordisk litteratur har fostret så mange af.

Det evige smil

Pär Lagerkvist

Livet er fyldt med store spørgsmål, men det er døden tilsyneladende også. Det er i hvert fald tilfældet i Pär Lagerkvists lille allegoriske roman.

Oprindelig udgave: 1920

Steppeulven

Hermann Hesse

Herman Hesses kultbog fra 1927 er en af verdenslitteraturens fornemste klassikere. Læseren inviteres til magisk teater i bogen, som var med til at forme tressernes ungdomsoprør. Et must-read!

Kongens Fald

Johannes V. Jensen (f. 1873)

Tidsbillede fra Christian II's dage belyst gennem den fallerede student Mikkel Thøgersens omtumlede skæbne.

Det kan ikke ske her

Sinclair Lewis

Tredivernes anti-demokratiske strømninger i USA og særligt Tyskland har inspireret Lewis. De satiriske, samfundskritiske elementer virker dog noget søgte og blodfattige i dag.

Døden i Venedig

Thomas Mann

’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på prøve.

Originaludgave: 1912

 

Kristin Lavransdatter

Sigrid Undset

Her er stor og vedvarende kærlighed – mellem kvinde og mand, mellem forældre og børn, mellem venner; her er sorg, lidelse og død; her er svigt og sammenhold.

Lykke-Per

Henrik Pontoppidan

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.

Liljecronas hjem

Selma Lagerlöf

For præstedatteren Maja Lisa ser fremtiden sort ud, da faren gifter sig med en ondskabsfuld furie. Men heldigvis er historien forfattet af Selma Lagerlöf – så går det nok.

Junglebogen (Ved Jane Carruth)

Rudyard Kipling

Ny smukt illustreret genudgivelse af en af de helt store klassikere, et magisk eventyr med en eviggyldig morale.