Et dukkehjem
Genudgivelsen af fem af Ibsens mest kendte skuespil minder os om, hvorfor Ibsen fik sin "Godfather-rolle" i teater-verdenen.
Originaludgave: 1879
Kan litteraturen virkelig forandre eller rykke noget som helst, eller er det kun på det personlige plan, at en roman kan gøre en forskel for en læser?
Denne liste er svaret på, at litteratur virkelig rykker! Vi har udvalgt en række kendte, internationale værker, der udover at være store litterære værker også har haft stor samfundsmæssig betydning både i deres samtid og for fleres vedkommende også mange år efter.
Værkerne rykker af forskellige kontroversielle årsager. Der er de meget voldelige romaner som Anthony Burgess' A clockwork orange og Bret Easton Ellis' American psycho, der virkelig forargede med deres udpenslede voldsscener. Der er de mere religiøse og politiske romaner, fx De sataniske vers, der skabte voldsom røre i den muslimske verden og betød, at forfatteren Salman Rushdie havde en dødsdom hængende over sig i 10 år. Eller Thomas Bernhards meget samfundskritiske og provokerende værker, bl.a. Årsagen, der skyder med skarpt mod de sociale og politiske forhold i sin opvækst under nazismen i Østrig.
Også de unge har en tidlig stemme i Goethes Den unge Werthers lidelser, som måske ligefrem forårsagede det første ungdomsoprør i historien med sin skildring af den unge Werther, der er følsom og lidenskabelig og sætter sig selv og sine egne behov først, og da det ikke lykkes, tager sit eget liv.
Kvindefrigørelse, sex og ægteskab bringer også sindende i kog: Nora i Et dukkehjem af Henrik Ibsen og Emma i Madame Bovary af Gustave Flaubert gør oprør mod ægteskabet og kvindens stilling i samfundet. Madame Bovary stred så meget mod tidens religiøse og offentlige moral, at forfatteren blev stillet for retten, men dog frikendt. 'Madame Bovary' og D. H. Lawrences Lady Chatterleys elsker er eksempler på litteratur, der virkelig vakte furore på deres tid.
En række værker har gennem tiden vist deres bekymring for samfundsudviklingen og skrevet om overvågning, tankekontrol og det ideelle samfund som i Aldous Huxleys Fagre nye verden og Hermann Hesses 'Glasperlespillet'.
Sidst, men ikke mindst har en række værker rykket ved vores forståelse for og viden om livet på samfundets bund. Den virkelige historie om 'Christiane F.', der efterhånden nærmest er blevet en klassiker og læses bredt af både børn og voksne, fortæller om en barsk opvækst som heroinmisbruger og barneluder.
Så et og andet kan litteraturen altså. Gå ombord i listen og vælg de værker, der tiltaler dig mest - go' læselyst!
Genudgivelsen af fem af Ibsens mest kendte skuespil minder os om, hvorfor Ibsen fik sin "Godfather-rolle" i teater-verdenen.
Originaludgave: 1879
Historien om den lidenskabelige Emma Bovary, der kan sætte sind og sanser i kog, er ikke til at komme udenom.
Originaludgave: 1857
En lille, stærk, grum og urovækkende beretning om forfatterens liv som 13-årig i en nationalsocialistisk og senere katolsk kostskole i Salzburg omkring slutningen af Anden Verdenskrig.
Den unge Werther taber både sit hjerte og sin sunde fornuft, da han forelsker sig i kvinden Lotte. En evigt ung klassiker om voldsomme lidenskaber.
Originaludgave: 1774
Har du nogensinde læst en roman. der gjorde dig fysisk dårlig tilpas?
Filmatiseret i 2000 af Mary Harron under titlen "American Psycho".
Vladimir Nabokovs skelsættende og grænseoverskridende roman holder stadig – Lolitas tabubelagte emner er en sproglig fornøjelse.
Filmatiseret i 1962 af Stanley Kubrick.
Beethoven, mælkebarer og grundløs vold i en dystopisk roman spækket med etiske dilemmaer.
Filmatiseret i 1971 af Stanley Kubrik under titlen "A Clockwork Orange".
Samfundssatire over det borgerlige Tyskland før, under og efter 2; verdenskrig - Dværgen Oscar får som lovet en tromme på sin 3-års fødselsdag, beslutter sig til ikke at blive ældre og opdager sin evne til at skrige så alt splintres, når voksenverdenen går ham imod
Misantropisk kritik af det moderne samfund, hvor økonomien gennemsyrer alt - også de menneskelige relationer.
En ensom høvdings hallucination om et opgør med systematisk undertrykkelse af psykiatriske patienter.
Originaludgave: 1962
Filmatiseret i 1975 af Milos Forman under titlen "One flew over the cuckoo's nest"
Menneskeligheden vendes på hovedet under et totalitært styre, hvor biologisk kontrol og masseproduktion udgør samfundets fundament.
Originaludgave 1932
'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.
'Lady Chatterleys elsker' står i dag som en klassiker. Det er en meget sanselig fortælling om en kvindes liv, frigørelse og ikke mindst lyst.
Originaludgave: 1928
Hvis du tror, at 2 plus 2 er 4, har du ikke læst Orwells uforlignelige mesterværk .
Originaludgave: 1949
Nyoversættelse: 2021
Woolf undersøger i dette klassiske essay, hvilke betingelser der er nødvendige for skabelsen af kunstværker og litteratur. Det er yderst interessant læsning – også i 2023.