Bog

Skavanker

Af (
2002
)

Anmeldelse

Skavanker af Mads Nygaard

07 okt.02
Skribent

Godmodige og uerfarne Benny på 130 kg har arvet en hel del penge, og dem har han investeret i en ikke særlig renlig hundehvalp, som ikke lystrer navnet Alyosha. Han har også købt sig et nedlagt landbrug mellem Hjørring og Hirtshals, og det skal gøres klar til drømmepigen. Hun skal helst ligne Barbara Streisand, så den er svær.

Galina er egentlig russisk engelsklærer, men det kan man ikke leve af i Rusland, så hun arbejder med at nurse veteraner på det lokale plejehjem i Murmansk-området. Hun er godt træt af sin mangelfulde tilværelse. Træt af torsdagsknaldet med den lokale charmetrold, cykelmekanikeren Sergej, som hun tyer til for ikke at blive helt seksuelt udtørret. Hun savner helt kontant en god, rar mand og ild i pejsen.

Det tredje hjul på cyklen er Frederik. Bennys gode ven fra barndommen og nu fast skribent af slibrige plots til Ugens Rapport. Han er netop blevet smidt ud af Sally, som blev for træt af hans dameeskapader. Frederik plejer at kunne snakke sig fra det, men ikke denne gang. Sally gider ham ikke mere, og Frederik savner hende vanvittigt. Han opsøger Benny, som plejer at lægge øre til beklagelserne. Måske Benny kan hjælpe, eller måske hans penge kan?

Men for at de alle tre kan mødes, må vi lige sende dem en tur til Norge i Geir Leonhardtsens ægteskabslejr. Han henter hungrige, russiske kvinder til Norge, som så kan blive smedet sammen i hymens lænker med friske og rare nordmænd med røde kinder, som ikke kan finde norske kvinder, der kan klare dem.

Galina har efter lange overvejelser reflekteret på ægteskabsannoncen i Pravda og er taget med en busfuld russiske kvinder til lejren, men hun har allerede fortrudt, så hun går. Frederik, Benny og hvalpen Alyosha (skjult under trøjen) er på vej til lejren. Frederik vil med Benny op til lejren for at forhindre ham i at lave nogle fejltagelser. Dem ved han alt om. Og her på vejen til og fra lejren mødes de tre skavanker så. Og det møde spænder ikke stille af.

Slutningen skal ikke røbes, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at sløjfen på historien er af samme stof som det, drømme er gjort af. Man sidder og smiler gennem tårerne.

Mads Nygaard er meget velskrivende med en sødmefuld, skæv vinkel på sine hovedpersoner og et raffineret sprog, som blomstrer af humor. Herlig bog.

Lindhardt og Ringhof, 2002. 207 sider. Kr. 249,-  

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
24038068
ISBN
9788759518557
Antal sider
207

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer