Bog

Dramaer

Af (
2019
)

Anmeldelse

Dramaer af Henrik Ibsen

23 sep.19

En gave til alle os, der holder af gode dramaer. Her er Ibsen ekstra god, for det er ikke svært at opføre stykkerne i hovedet eller give figurerne kød og blod.

Seks af Ibsens store dramaer er nu genudgivet i originaltekst med forord af professor dr.phil. Lasse Horne Kjældgaard. Det drejer sig om 'Et dukkehjem', 'Gengangere', 'En folkefiende', 'Fruen fra havet', 'Hedda Gabler' og 'Bygmester Solness'.

Ibsen er efter sigende den næstmest opførte dramatiker på verdensplan (efter Shakespeare). Han skrev sine stykker i opbrudstiden i skandinavisk litteratur, hvor Georg Brandes i Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur krævede, at samtidslitteraturen satte aktuelle problemer til debat. Lasse Horne Kjældgaard skriver i forordet:

”Det krav levede Ibsen om nogen op til med sine samtidsdramaer. Livstegnene i den henseende er ikke til at tage fejl af: Kærlighed, ægteskab, ejendomsforhold, folkestyre og mange andre institutioner bliver problematiseret i Ibsens skuespil. Ofte sætter hans samtidsdramaer en gammel verden op imod en ny og skildrer mennesker, der kommer i klemme i skiftet – eller i forestillingen om et skifte – fra en epoke til en anden.”

Pudsigt er det for eksempel at læse 'Bygmester Solness', der nemt kan læses med freudianske fortolkningsbilleder, indtil man finder ud af, at den er skrevet før Freud, som netop brugte blandt andet Ibsens skuespil til at udvikle sine teorier.

Læs eller genlæs og bliv forundret over Henrik Ibsens aktualitet.

Bogdetaljer

Secondary title
Et dukkehjem, Gengangere, En folkefiende, Fruen fra havet, Hedda Gabler, Bygmester Solnes
Faustnummer
001027874
Antal sider
549

Gendigtning af 'Et dukkehjem'

Nora

Merete Pryds Helle føjer nye facetter til Noras historie i sin gendigtning af Et dukkehjem. I et fint lyrisk sprog spejler hun også kvindens kærlighedsillusioner og valg i dag.

Læs mere

Gendigtning af 'Hedda Gabler'

Henrik

Vigdís Hjorth genskriver Ibsens skuespil Hedda Gabler aldeles fremragende. Hovedpersonen Henriks livslede når sit absolutte nulpunkt, og vi kvæles med ham. Hvor er det godt!

Læs mere

Gendigtning af Ibsens Hilde Wangel

Hilde

Flot udfoldet skæbnefortælling og meget stærkt kvindeportræt af Ibsens Hilde Wangel skjuler ikke omkostningerne ved Hildes stejle selvstændighed.

Læs mere

Artikel

Ibsen gør stadig ondt

I år kan Henrik Ibsens berømte stykke Et dukkehjem fejre 140 års fødselsdag. Forfatter Lotte Kaa Andersen har skrevet et essay om sit yndlingsdrama.

Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer