Litteratursiden arrangerer en onlinedebat med Carsten Müller Nielsen om hans seneste roman, der, med flere paralleller til Corona-krisen, er uhyggelig aktuel.
De døde fylder dagene med en smag af mønter er til debat i bibliotekernes mange Romanklubber i april i forbindelse med nomineringen til DR Romanprisen. Da bibliotekernes læseklubber ikke kan mødes i denne tid, tilbyder vi læseklubdeltagerne og andre at deltage i en onlinedebat om bogen på Litteratursiden.
Debatten finder sted fredag den 3. april kl. 10-11 her.
Carsten Müller Nielsen er med i debatten og sidder klar til at bevare læsernes spørgsmål. Romanen kan lånes på eReolen.
Deltag i begivenheden på Facebook og få en notifikation når livedebatten begynder. Tilmeld dig her.
Bogen taler ind i vores aktuelle situation
Romanen skildrer katastrofetilstanden efter Tjernobyl-ulykken og rummer flere paralleller til den situation, vi befinder os i lige nu. Efter udslippet vaskede man vejene med vand og sæbe. Soldatens mormor vælger også, ligesom os, at holde sig væk fra byen og isolere sig. Tjernobyl eksploderede netop i foråret - den 26. april 1986.
Efter udslippet arbejdede folk med at kapsle reaktoren inde med fare for eget liv og sundhed, fordi der ikke var beskyttelse nok - som sundhedspersonalet i dag forsøger at indkapsle virussmitten. Alle med fare for eget liv og sundhed, fordi der ikke var beskyttelse nok:
”De løb frem iført hjelm, handsker og en dragt af bly og med en kost. Og så fik de skubbet og fejet så mange slagger ned i krateret, de kunne og havde kræfter til, inden tiden var gået, og alarmen gik. Men alligevel, siger han, det fortalte de mig, var der nogen, der døde. Kan du forestille dig det?” s.69
Soldatens opgaver efter ulykken var at tage ind i zonen og nedskyde de dyr, der med deres færden kunne sprede atomnedfaldet og udgøre en eventuel smittefare. På samme måde fortæller han om huse, og sågar hele skovområder, der blev gravet ned for at minimere spredning.
Video med forfatteren og andet indhold
I vores video fortæller Carsten Müller Nielsen om, hvordan Tjernoby-ulykken efterhånden er blevet slettet fra den kollektive bevidsthed, selvom folk stadig lever med eftervirkningerne. Han mener vi kan lære af Tjernobylulykkens menneskeskabte forurening og siger blandt andet: ”Jeg ser i høj grad Tjernobyl som et sindbillede på den situation, vi som mennesker står i dag. Vores uforstand overfor naturen”:
Find alt indholdet om romanen og deltag i debatten, her. For at deltage i debatten, scroll ned i bunden af siden.
Kommentarer