Bog

Weekend

Af (
2009
)

Anmeldelse

Weekend af Trude Marstein

20 apr.09

En raffineret, bevægende fortælling om en smuk kvindes 50-års fødselsdag bliver samtidig et nuanceret nærbillede af en række menneskers sindstilstande og deres indbyrdes relationer.

En mand ankommer med toget til en lille by i Norge en sen lørdag aften. I et andet tog, der kører i den modsatte retning, sidder Karoline, som han stadig er forelsket i, i en rød selskabskjole. Hun har pludselig forladt sin 50-års fødselsdagsfest. Romanen begynder med Peters perspektiv og slutter med Karolines perspektiv. Men det er det samme øjeblik.
Centrum er fejringen af Karolines fødselsdag på byens hotel. Hun er en dygtig leder på byens største virksomhed, er gift med Egil, og de har fire børn. Desuden er hun smuk og fascinerende. Tidsrammen er den sommerweekend festen foregår i, altså både før, under og efter festen.

Mere end 100 personer alle med relationer til byen eller Karoline kommer til orde i denne stort anlagte nutidige kollektivroman. Via samtaler, indre monologer, blikke, lyde og situationer griber fortællingerne og begivenhederne som en lang kæde ind i hinanden. Mennesker mødes og skilles, de drømmer, skændes, elsker, arbejder, bliver eller rejser væk. Der er fødsel og død, jalousi og kærlighed, magt og afmagt, trøstesex og trøsteøl. Alle de uslebne følelser er til stede. Det er storslået og skræmmende. Efterhånden får vi indsigt i de enkelte personers selvopfattelse, og hvordan andre ser på dem samt de spor direkte eller indirekte, de sætter i hinandens liv.

Netop dette dobbeltblik, fra det store overblik til den mindste betydningsfulde detalje, behersker forfatteren suverænt i den komplicerede, men vellykkede konstruktion, der bærer fortællingen og handlingen frem. Dette minisamfund i short cuts bliver et nutidigt portræt og et sindbillede på menneskers tilstande og forskydninger i forhold til hinanden.

’Ulysses’ af James Joyce er en af inspirationerne, men også ’Mærkedage’ af Smærup Sørensen og filmen ’Gosford Park’ med de indre monologer kan være med.

Den norske forfatter Trude Marstein er født i 1973, og hun har allerede modtaget flere store priser. For ’Weekend’ fik hun i 2007 den norske kritikerpris og P.0. Enquist-prisen.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Dorthe Neergaard og Karen Fastrup
Faustnummer
27702813
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788779733268
Antal sider
480

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer