Bog

Vores planet : jorden, hvor vi alle sammen bor

Af (
2020
)

Anmeldelse

Vores planet- Jorden, hvor vi alle sammen bor af Matt Whyman

09 okt.20

Smuk og overskuelig fagbog om vores jord bygger på dokumentarserien ’Our Planet’.

Bogen sætter fokus på klima og jordens tilstand med udgangspunkt i historien. Forordet er skrevet af David Attenborough, som tager læseren med gennem den store mangfoldighed af landskaber; Junglen, havet, ørkenen, ferskvandet, skoven mm. Jordens mange naturtyper kaldes habitater eller biomer, og de udgør deres egen lille verden i vores fælles verden. I hvert enkelt habitat har dyr og planter tilpasset sig de særlige livsforhold, det er netop der. I fællesskab er hvert af disse med til at opretholde jordens balance.

Ved polerne er livet præget af is, og der lever forskellige slags pingviner, søelefanter, hvalrosser, spækhuggere, mange slags sæler, krill, hvaler mf. Alle indgår de i det symbiotiske kredsløb, og alle er lige vigtige. Junglerne er levested for mange forskellige arter, også mange som ikke er navngivne endnu. Her er altid varmt, og det regner faktisk hver dag. Dyr og planter her er også gensidigt afhængige af hinanden.

Bogen fortæller om, hvor livsvigtige havene er, både de kystnære og det åbne hav. Både ørkener og græslandskaber udfylder essentielle roller for rigtig mange plante- og dyrearter. Alle levende organismer har brug for vand, derfor spiller ferskvandets kredsløb en livsvigtig rolle, og det er af yderste vigtighed, at vi samarbejder med naturen i jagten på vandet og husker på, at skovene er verdens lunger, som hjælper os med at trække vejret. Vi skal passe på planeten, så alle arter fortsat har en fremtid.

Den store, smukke bog kaster et overskueligt blik på planeten, vi lever på, og med udgangspunkt i de forskellige habitater kan læseren få en forståelse for jorden som et samlet økosystem. Læseren kan også nyde de flotte fotografier, der optræder side om side med eminente farveillustrationer og tilhørende tekst. Som læser efterlades man med fornemmelsen af håb for fremtiden, og bogen giver sine bud på, hvad der kan gøres for at minimere vores aftryk på kloden. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Nanna Gyldenkærne
Faustnummer
48808573
ISBN
9788702298918
Antal sider
93

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer