Bog

Vinterufo

Af (
2023
)

Anmeldelse

Vinterufo

06 jul.23

Jokum Rohdes roman er med garanti noget af det mest syrede, du kommer til at læse i år, men det vil du ikke fortryde.

Der er noget helt særligt at hente i dramatiker Jokum Rohdes lille tætbyggede William Burroughs inspirerede science-fiction roman 'Vinterufo'. Så meget at det faktisk er svært at beskrive, hvad der foregår i den.

Vi møder Alfred Wechsel, der har fået fjernet 18 år af sin hukommelse for en eller anden forbrydelse langt ude i fremtiden i et sporvogns-København, som er gået i stå i tiden i 1960’erne/1970’erne og er en slags våd feberdrøm af kiosklitteratur, pornobutikker og kemisk-mekaniske forsøg med mennesker.

Samtidig er det som om den science fiction, hvorom alting drejer, også styrer handlingen og også de øjne og venusianere, der titter frem indimellem på lokationer, som kunne være i det rigtige København. Trianglen, Istedgade og Den sorte firkant er fx steder, der genbesøges ofte i bogen, og som vi læsere kender, men hvad er fx Metropolis og Sønderport; og hvad ligger der mon uden for forstaden?

'Vinterufo' er også en noir krimi, hvis motor er, at Alfred Wechsel skal finde ud af, hvorfor han har fået slettet sin hukommelse og opklare en konspiration mellem nogle ufologer og science-fiction forfattere sammen med det efterretningsvæsen, som kynisk bruger ham til det.

Den smukke, sexede, forfatter Rebecca Zola Sørensen bliver et omdrejningspunkt for alle mændene i bogen, og der udvikler sig en vild og uhyggelig tur igennem to udgaver af et historisk København i fremtiden, som, viser det sig, hænger sammen på en eller anden måde, måske igennem en telefonboks i Emdrup?

Egentlig er der for meget at holde styr på, og man kommer undervejs i tvivl om, hvorvidt der kommer en slags forløsning, men samtidig er romanen så utroligt mættet og fængslende skrevet, at jeg fik lyst til at blive i det skumle og stofligt lækre univers i det uendelige. Og jo, der viser sig heldigvis også en slags mening med ustyrligheden.

Stemningen fra romanen er blevet i mig længe efter endt læsning, som kun de helt store læseoplevelser gør, men 'Vinterufo' er helt klart for den nysgerrige læser.

Bogdetaljer

Forlag
Bangsbohave
Faustnummer
136203835
ISBN
9788797297841
Antal sider
262

Tema

Tema

Spekulativ fiktion

Velkommen til en verden af fiktion, hvor elementer af teknologi og fantasi vikles sammen og udfordrer vores forståelse af verden.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer