Bog

Midnatsforestilling : 5 skuespil

Af (
2020
)

Anmeldelse

Midnatsforestilling : 5 skuespil af Jokum Rohde

24 jun.20

En af Danmarks mest fremtrædende dramatikere er på scenen med fem groteske, ustyrlige skuespil.

I 'Midnatsforestilling' har Jokum Rohde samlet fem af sine mest vanvittige og vanvittigt morsomme skuespil. Læseren tages med på en forrykt rejse gennem det ene absurd-makabre scenarie efter det andet og møder undervejs en horde af uhyggelige, groteske karakterer – alt lige fra dæmoner og sexrobotter til revolvermænd og indianere. For alle, som holder af sort humor og/eller er nysgerrige på nyere dansk dramatik.

De fem skuespil 'Dukkelise', 'Sonjastandardpleasuremodel', 'Djævlen i Karla Strauss', 'Sidste diligence fra lykkens by' og 'Amandaværelset' er alle relativt korte, med et lille, men mildest talt særpræget persongalleri: I ’Dukkelise’ møder vi f.eks. den afdankede barnestjerne og hendes søster Lila Lash i en forskruet historie inspireret af filmklassikeren ’Hvad blev der egentlig af Baby Jane?' fra 1962.

'Blade Runner' er inspirationen bag 'Sonjastandardpleasuremodel' om "robotluderen" Sonja, der har svært ved at finde sig til rette i menneskenes verden. I 'Sidste diligence fra lykkens by' er Rohde i det samfundskritiske hjørne med sit bud på en western; hér følger vi cowboyen Jonah the Kid og hans udkårne, indianeren Cheyenne Proudstar, som må tage et opgør med nabobyens fascistiske ledere Jim Pop og Olga Toybear. Det hele lyder ganske ejendommeligt, og det er det også!

Jokum Rohde lader ikke sit publikum slippe let: Tingene er sjældent, hvad de giver sig ud for at være i hans uhyrlige, sorthumoristiske universer, og mange af hans karakterer går blodige skæbner i møde. Som læser er man på intet tidspunkt i tvivl om, at Rohde nyder at lege med vores forventninger og at trække tæppet væk under os med sine fandenivoldske replikker og sit unikke tvist på ellers velkendte figurer og scenarier. Til tider bliver det hele lige lovligt indforstået, og man får givetvis mest ud af skuespillene, hvis man kan sine filmklassikere på fingrene. Men 'Midnatsforestilling' er under alle omstændigheder værd at kaste sig ud i for alle, som holder af det gyselige og groteske, uanset om man er vant til at læse drama eller ej.

Bogdetaljer

Forlag
Bangsbohave
Faustnummer
47861799
ISBN
9788799849390
Antal sider
272

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer