Bog

Velkommen på bagsiden

Af (
2018
)

Anmeldelse

Velkommen på bagsiden af Poul Duedahl

11 jun.19

Velfortalt, engagerende og meget underholdende danmarkshistorie med fokus på personer og emner, som er gået i glemmebogen.

I 1817 blev en robåd sat i søen ud for Skagen, og efter et kort ophold på stranden sejlede robåden ud til sejlskibet igen. Det eneste, der var tilbage på stranden var en kulsort skikkelse. Han havde et fragtbrev i hånden, hvor der stod :”Hermed følger slaven Jan fra South Carolina i de nordamerikanske fristater” . Poul Duedahl fortæller den spændende historie om, hvordan det gik til, at slaven Jan endte i Skagen, og Jan er bare et eksempel på de mange gode historier, som Poul Duedahl trækker frem fra glemmebogen.

Som oftest er det sejrherrerne, der skriver historien, men Poul Duedahl vil med sin bog trække nogle af alle de historier frem, som vi normalt ikke hører om. Det som han blandt andet kalder historiens fraklip, andenpladser, blindgyder, kampe, der blev tabt og eksperimenter, der gik galt. Alle historierne stammer fra 1800-tallet, og kilderne er mange: de skriftlige som for eksempel tidsskrifter og aviser, folketællinger, kirkebøger, retsprotokoller, fattigkommissionsregnskaber, skoler, institutioner og hospitaler.

I alt er der 21 fortællinger, som samlet set er med til at fortælle en anden historie om det danske samfund, end den vi normalt læser. Hovedoverskrifterne er slaveri, tugtelser, underlivet, trosbekendelser, lidenskab, lidelser og døden og ud fra disse overskrifter møder vi et hav af personer. Nogle af historierne er, læst med nutidens øjne, noget komiske, for eksempel den om kobbersmeden Carl Frederik Kierstrup, som drømte om at blive den første dansker i luften i sin luftballon. I 1805 lod han tusindvis af danskere købe billet, så de kunne overvære den historiske begivenhed, men ballonen kom aldrig i luften, og de skuffede og vrede tilskuere satte efter den uheldig luftkaptajn, så han måtte søge tilflugt i Kastellets vagtbygning.

Andre historier viser, at 1800-tallet også kunne være en hård tid med korporlige afstraffelser i hjemmene og på diverse opdragelsesanstalter. Der var sygdomme af mange slags som blandt andet skyldtes fordærvede fødevarer og drikkevand, som var inficeret med fækalier. Blandt tidens største dræbere var mæslinger, kighoste, polio og tuberkulose. Barsk læsning er også behandlingen af dem, som blev kaldt afvigere på døvstummeinstituttet, blindeskoler og sindssygehospitaler eller galeanstalter.

Poul Duedahl har gjort et stort arbejde for at finde illustrationer, og her kan man virkelig sige, at tekst og illustrationer udgør et vellykket hele. Alt i alt en meget anderledes og vellykket populærvidenskabelig fagbog.

Bogdetaljer

Secondary title
Danmarkshistorien på vrangen
Forlag
Gad
Faustnummer
54686218
ISBN
9788712056706
Antal sider
383

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer