Bog

Vårnat

Af (
2020
)

Anmeldelse

Vårnat

29 dec.20
AfHelle Regitze Boesen
Skribent

Hvorfor er denne vårnat anderledes end andre? Hallstein må stille sig det spørgsmål efter nattens oplevelser i Vesaas indsigtsfulde klassiker.

Forældrene til Hallstein og Sissel er bortrejst, og de to søskende er forventningsfulde med den nyerhvervede frihed uden voksne i huset. Hallstein er en sanselig dreng, mens Sissel er lettere irritabel, men de er fælles om friheden.

Idyllen bliver voldsom brudt, da en broget skare af anmassende voksne banker på. To mænd hjælper en højgravid kvinde og råber op om hjælp, en ung pige følger efter, og senere dukker en ældre kvinde op. Hun har befundet sig i den havarerede bil, som har bragt dem hertil. Alle bringer de urovækkende udtalelser og megen gådefuld snak til de to søskende. Sissel er den mest praktiske, hun agerer og hjælper. En jordemoder bliver rekvireret, og snart bliver et barn født.

Under det hele er Hallstein den forbløffede iagttager og lytter. I rum efter rum sidder eller ligger de invaderende, og de henvender sig til ham og beder om hjælp. Hallstein påtager sig noget, som han reelt ikke ved, hvad er. Kvinderne er insisterende og mændene dominerende. Det bliver en urolig nat, ingen sover, men alle har en akt at udføre, som er en del af livet: ligfølge, livsfærd, død, fødsel, hævn og forsoning.

Romanen har mange lighedspunkter med Vesaas to andre nyoversatte bøger fra forlaget Batzer & Co, hvor børn også er fortællere og sanser verden på deres helt egen måde. Hallstein er et følende barn som Mattis i Fuglene, men han er ikke enfoldig. Han er ikke trådt ud af barnets opfattelse af verden, men bliver hjulpet godt på vej ved mødet med disse excentriske mennesker. 

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co.
ISBN
9788793629844

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser