Bog

Is-slottet

Af (
2019
)

Anmeldelse

Is-slottet af Tarjei Vesaas

28 dec.19

En glasklar perle af en roman om en fatal hændelse en vinter og en spirende fortrolighed mellem to piger på 11 år. Ren, gennemsigtig og foruroligende.

I 2017 udgav forlaget Batzer & Co Fuglene af Tarjei Vesaas i en ny oversættelse. Her følger Jannie Jensen og Arild Batzer op med en ny-oversættelse af 'Is-slottet', som indbragte forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris i 1964.

Romanen er desværre gået under radaren på de fleste, men nu skal man unde sig selv at lade sig drage ind i et univers af renhed, hvidhed og uskyldstab.

Siss er på vej gennem sneen til sit første møde med Unn, som er ny i klassen, forældreløs og omgærdet af stor mystik. I skolen har de længe set hinanden an og følt sig tiltrukket af hinanden. Afklædte står pigerne nu overfor hinanden og besegler en pagt, som de ikke selv kan sætte ord på. Unn betror Siss, at hun vil fortælle hende en hemmelighed, som hun aldrig må røbe.

Dramatiske begivenheder følger, da Unn skulker fra skolen og begiver sig ud i den kolde vinter, hvor hun forvilder sig ind i et is-slot. Is-slottets skønhed både drager og skræmmer hende.

Som læser drages man af magien ved is-slottet og den voldsomme handling med efterfølgende reaktioner fra børn og voksne i bygden. Skolen og klassekammeraterne presser Siss til at afsløre, hvad hun ved om Unn. Hun er jo den eneste, der har været hendes fortrolige. Det pres knækker og skræmmer hende, for hun har jo lovet Unn ikke at fortælle noget. En eftersøgning bliver iværksat. Først da foråret endelig nedbryder is-slottet, fornemmer man et opbrud og en forklaring. For Siss bliver det også forår, godt hjulpet af hendes forældre, klassekammerater og Unns moster.

Romanen er hurtigt læst, men aldrig glemt. Beskrivelsen af den spirende fortrolighed og sanselighed mellem to piger er svær at finde magen til i litteraturen.

Bogdetaljer

Forlag
Batzer
Oversætter
Jannie Jensen
Faustnummer
47334314
ISBN
9788793209473
Antal sider
213

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer