Bog

Toget til Tallinn

Af (
2019
)

Anmeldelse

Toget til Tallinn af Arno Saar

27 jun.19

Første bind i ny krimiserie tegner lovende og giver et interessant billede af Estland. Fans af Philip Kerrs Berlin Noir-serie bør læse med.

Det er en kold, estisk vinter i Tallinn og politikommissær Marko Kurismaa får en vanskelig sag på halsen, da en russisk forretningsmand bliver fundet død i toget fra Sankt Petersborg. Den døde passager er overvægtig og alkoholiseret, så først antager man, at han er død af hjertestop. Men Marko, den 50-årige estiske opdager, tror ikke rigtig på det. Det viser sig da også, at døden ikke har en helt naturlig årsag. De få passagerer og togets personale bliver afhørt, flere kan have deres grunde til mordet. Hvordan det ender, skal naturligvis ikke røbes, men jeg kan love et overraskende plot.

Vi præsenteres for Marko i dette første bind i 'En sag for Marko Kurismaa-serien', der foregår i nutidens Estland. Marko har haft en hård barndom, hvor hans far blev taget til fange af russerne, da han var stor dreng. Dette har præget hans liv og bl.a. givet ham lidelsen narkolepsi som evig og besværlig følgesvend. Både ham og hans kolleger er vokset op i et fattigt og trist Estland, styret med hård hånd af Sovjet. Landet er stadig præget af forholdet mellem russere og estere, selvom det nu er 30 år siden, Estland blev selvstændigt.

Bekendtskabet med Marko Kurismaa tegner rigtig godt, han er en hård hund, men ikke uden menneskelige følelser. Billedet af et Estland, hvor man stadig lever med konflikten mellem russere og estere og en sproglig konflikt, er rigtig interessant og anderledes. Samtidig får vi også et indtryk af et land, der er i fremgang, og hvor den yngre generation, der ikke har kendt sovjettiden, som i enhver anden vestlig storby arbejder på deres laptops på de smarte caféer.

Hvis man som jeg er vild med Philip Kerrs 'Berlin Noir serie', vil man også synes om denne Tallinn Noir serie, der faktisk er skrevet af en italiener. Arno Saar er pseudonym for Alessandro Perissinotto, der også har skrevet de glimrende Anna Pavesi krimier fra Bergamo. Her er han således på udebane i Estland, men han gør det rigtig godt og takker da også sine venner på Tartu Universitetet i Estland. 

Bogdetaljer

Forlag
Arvids
Oversætter
Thomas Harder
Faustnummer
46471393
ISBN
9788793185821
Antal sider
190

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer