Bog

Tis med dyrene

Af (
2019
)

Anmeldelse

Tis med dyrene af Paul Mason

22 sep.19

Endelig er den her, bogen om dyr og deres tissevaner. Funfacts der kan vække begejstring hos enhver, der har nået en alder, hvor det at tisse afstedkommer undren og morskab.

Dette er kort og godt en udtømmende bog om tis. Jeg har lært, at den kinesiske blødskildpadde tisser ud gennem munden som det eneste dyr i verden og at hummerdamerne lister sig hen og tisser i den udvalgte hummermands hule for at berolige den aggressive han.

Nogle dyr har brug for at være meget lette, så sommerfugle, edderkopper i spind ol, producerer et næsten helt tørt stof, som er en sammenblanding af tis og afføring, men som ingenting vejer. Ganske få dyr tisser næsten ikke. Fugles efterladenskaber er også en blanding af både tis og afføring, og de fleste mennesker har nok gået under en flok måger og været en smule bekymrede for at få en fugleklat i hovedet. Heldigvis er den største fugl nogensinde uddød. Heldigvis siger jeg, fordi den var enorm, med et vingefang på 7 m, og dens klatter må have været kæmpestore!

Den gamle vittighed om, at man ikke skal drikke vand, for fisk tisser i det, holder ikke helt stik. Fisk tisser ud gennem gællerne, men med det samme stoffet kommer ud i vandet, nedbrydes det. Og de stoffer fiskene udskiller, lever korallerne af. Så fisketis er en god ting.

Sådan kunne jeg blive ved, Der er så mange sjove og interessante facts heri, som jeg er sikker på, de fleste børn vil elske. Derfor må jeg også lige have sidste fact med: Dyret binturong (bjørnekat), der er et sydøstasiatisk pattedyr, strinter sin urin over sine poter og hale. Stoffet i deres tis, indeholder 2-AP, som er det samme stof, der giver popkorn deres lækre duft! Dens fodspor lugter simpelthen af popcorn!

Man kan virkelig fornemme forfatter Paul Masons store lyst til at fortælle alle disse funfacts til børnene, fordi han ønsker at skabe interesse for dyr, men også for at skabe læseglæde. Illustrator Tony De Saulles har skabt et meget spændende grafisk udtryk med en fin vekslen mellem fotografier og skønne, humoristiske illustrationer i stærke farver med elementer, der fanger øjet.

Bogen minder om bøger som Bøvs og Prut af Mette Kappel, som er til den lidt yngre målgruppe, Pruttebogen af Stine og Hannah Dreyer og Pølle, pille eller pære af Andy Seed. Det er en sjov og og informativ bog at læse sammen med børn fra cirka 6 år.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Børnebøger
Oversætter
Klavs Brøndum
Faustnummer
47052467
ISBN
9788762733251
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer