Bog

Tavsheden

Af (
2011
)

Anmeldelse

Tavsheden af Jan Costin Wagner

14 mar.11

Fremragende velskrevet politiroman med et godt plot, overbevisende psykologiske portrætter og en meget overraskende slutning. Foregår i Finland, men forfatteren er tysk.

”På den anden side, hvis det af en eller anden grund for gerningsmanden handlede om at genopføre det, der skete dengang, så var der en mærkværdig afvigelse på et afgørende punkt … forudsat at de ikke fandt liget i søen den følgende morgen.”

Jan Costin Wagner er tysk forfatter, men via sit ægteskab har han forbindelser til Finland, og da han synes, at den finske stemning af sorg og skyld passer rigtig godt til sit persongalleri, lader han sine kriminalromaner foregå i Finland.

Kimmo Joentaa er kriminalkommissær i Åbo, vi lærte ham at kende i romanen ’Ismåne’ fra 2010. Selv om han gør alt for af få hverdagen til at fungere, er han stadig meget præget af sorgen over at have mistet sin kone.

En dag forsvinder en ung pige, hendes cykel bliver fundet samme sted, hvor en pige forsvandt 33 år tidligere – en sag som aldrig blev opklaret. Der er mange lighedspunkter, er det den samme forbryder, som slår til igen? 33 år tidligere fandt man pigens lig i en nærliggende sø efter flere måneders søgen, så som det første leder politiet samme sted, dog uden at finde noget.  Kimmo Joentaa tager kontakt til Antsi Ketola, som netop er blevet pensioneret, fordi han var med til at lede efter morderen 33 år tidligere, og det har altid naget Antsi, at sagen aldrig blev opklaret.

Alle spor bliver vendt – gamle som nye, men det går trægt med opklaringen.

Men vi, læserne, ved noget, som politiet ikke ved, og det er, synes jeg, det geniale ved romanen. Vi ved, hvem der er morderen, og hvad der skete 33 år tidligere, og derfor kommer romanen også til at handle om skyld og soning.

I sig selv er det en meget troværdig kriminalhistorie, som sammen med overvisende psykologiske portrætter af begge politifolk, som har deres at slås med i privatlivet, går op i en højere enhed. Og egentlig også et smukt portræt af Finland. Forfatteren vandt den tyske krimipris i 2008 for denne roman.

Romanen er filmatiseret med Ulrik Thomsen i en af hovedrollerne.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Oversætter
Steen Sohn
Faustnummer
28638620
Graphic
Christine Clemmensen
ISBN
9788791959936
Antal sider
257

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer