Bog

Takt og tone

Af (
2017
)

Anmeldelse

Takt og tone af Emma Gad

19 jun.18

Emma Gads fyndige råd om god etikette er genudgivet i en smukt illustreret udgave for at fejre bogens 100 års jubilæum.

”Vær ikke snobbet. Vær ikke vigtig. Vær ikke underdanig. Vær fordringsfuld overfor Dem selv men ikke overfor andre ”. Begrebet Emma Gad eksisterer stadig den dag i dag, for de fleste nok mest som en hyggelig tilbageskuen til en anden tid med herskab og tjenestefolk. Bogen her serverer en bid af dansk kulturhistorie, og det er særdeles fornøjeligt at læse med.

Der er grand giveligt sket en hel del med omgangstonen og samværet siden ’Takt og tone’ udkom i 1918. Men alligevel synes Emma Gads bog om god etikette stadig kendt selv 100 år efter bogens udgivelse. De fleste vil nok trække på smilebåndet undervejs, og som sådan er bogen en skøn måde at genopdage tidens udvikling – til bords, i familien og ved de store begivenheder i livet.

Emma Gad var en initiativrig og selvstændig kvinde, der ikke blot var forfatter, men også fagforeningsstifter, dramatiker og dagbladsredaktør. ’Takt og tone’ var en velment løftet pegefinder om god opførsel, høflig konversation og de måder man nu engang bør begå sig på for at holde den gode tone intakt. Rådende er overraskende langtidsholdbare, og jeg kunne nemt komme i tanke om situationer, hvor jeg ville ønske, at endnu flere kendte til den særdeles skarpe forfatter.

I denne luksusudgave af ’Takt og tone’ er der kælet for alle detaljer, og Emma Gads gode råd er krydret med gamle magasinforsider, reklamer og plakater, der fluks tager læseren med til en ganske anden tid.

Bogdetaljer

Secondary title
Hvordan vi omgås (Ved Godfred Hartmann, Ill.)
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53696872
ISBN
9788702249620
Antal sider
222

Portræt

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand Jørgensens forfatterskab centrerer sig om menneskets psykologi og udspilles i et mytologisk afsæt eller i livets nedadgående veje. Romanen er nomineret til Romanprisen 2021.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer