Anmeldelse
Om samtale af Emma Gad
- Log ind for at skrive kommentarer
Lille samling af guldkorn om samtalens svære kunst fra Emma Gad, den gode opførsels forkæmper. Selvom citaterne har 100 år på bagen, er de bemærkelsesværdigt aktuelle.
Man skulle måske ikke tro det, men denne lille nette samling af Emma Gad-citater om samtalens vanskelige kunst er yderst aktuel og ind imellem påfaldende forud for sin tid. Emma Gad (1852-1921) er især kendt for værket Takt og tone (1918), som rådgiver udi god etikette og opførsel, og dén slags går vel for så vidt aldrig af mode, selvom tiderne skifter. I hvert fald er der mange sandheder at hente i ’Om samtale’ på trods af, at teksterne heri alle er rundt regnet 100 år gamle.
Jeg morede mig kosteligt undervejs i min gen-opdragelse indenfor dét at føre samtale. Den gode Gad var nemlig klar over, at det at tale med folk ikke er det samme som at kunne tale med folk. Man skal være sig en hel masse ting bevidst for at bedrive gode samtaler, og som en lille smagsprøve og service kommer her et par af de vigtige punkter:
- Man bør ikke begynde en samtale med at tale om vejret. Det er langt mere gunstigt at indlede med en for den anden part behagelig ting.
- Og i forlængelse af ovenstående: Ros endelig samtalepartnerens børn eller – og det er endnu vigtigere! – hund. Lyt med interesse til disses som oftest uhyre sjældne egenskaber.
- Vær ikke nysgerrig på noget, der ikke vedkommer dig.
- Vær besindig. Der skal kun få hårde ord til at fremkalde sorg og ulykke. Og få gode til at gøre folk glade og lette om hjertet.
- Bid din vrede og irritation i dig. Vær på højde med situationen.
Aktualiteten er ikke til at overse. Bl.a. skriver Emma Gad om, hvordan man bør forholde sig, hvis man er kommet afsted til et arrangement, som enten keder én, eller hvor man dybest set hellere ville samtale med nogen. Som hun skriver: ” Det følger af sig selv, at man må tie stille, mens der musiceres…” Dette udsagn, som naturligvis foldes yderligere ud i teksten, rammer lige ned midt i debatten om, hvordan nutidens koncertgængere opfører sig. Det er et udtalt(!) problem, at nogle fører højlydte samtaler under koncerter til både musikernes og de andre publikummers store irritation. Her råder Emma Gad til, at man enten fortrækker til et andet lokale eller simpelthen holder ud (med lukket mund): ” Den første betingelse for velopdragenhed er overhovedet at kunne kede sig med anstand. Tænk på de kongelige!”
Selvom Emma Gad har et skarpt øje for den gode og den dårlige opførsel, besidder hun samtidig en lune og en snert af sød sarkasme, så hendes råd forekommer hverken docerende eller prædikende. Faktisk bliver man hende en lille smule taknemmelig.
’Om samtale’ er en del af Gyldendals Kolibri-serie, der består af små bøger på bare 64 sider, som alle omhandler stærke og eviggyldige emner. Teksterne i ’Om samtale’ er hentet fra ’Takt og tone’ og ’Små vink’ , som blev trykt i Dametidende, hvor Emma Gad skrev dem under pseudonymet ”Snusfornuften”.
Brugernes anmeldelser