Bog

Suverænen

Af (
2008
)

Anmeldelse

Suverænen af Das Beckwerk

06 okt.08

Kan man sætte demokratiet til debat i en roman? Ja og det endda både dristigt og morsomt, da det højst umage par, Rasmussen og Nielsen, drager til Amerika for at teste demokratiet.

Rasmussen og Nielsen er i ugerne op til præsidentvalget i efteråret 2004 draget til USA med deres demokratikasse. Vi kender dem fra "Selvmordsaktionen" (2005), hvor de rejste i amerikanernes fodspor i Irak for at genindføre demokratiet i 2004.

Ligesom A. de Tocqueville (1805-79) var udsendt af den franske stat til Amerika for at studere landet og demokratiets tilstand vil de to rejsefæller i det krøllede jakkesæt se, hvordan demokratiet fungerer i den realiserede utopi i dag.

Rasmussen har visionen om missionen, og Nielsen er hans sekretær, der skal aflægge det historiske vidnesbyrd til (lokal) pressen i Danmark. Deres demokratikasse bliver forsinket, men det forhindrer dem ikke i at indtage New York, hvor de bliver betragtet som spændende europæiske performance kunstnere, der sidder til skue som "Founding Fathers" i en lejet butik på Manhattan. I Washington D.C. bliver demokratikassen betragtet som en bombe og det nomadiske telt som et psykologisk laboratorium, så demokratimissionen bliver sat alvorligt på prøve.

Det er samfundskritisk romankunst, velklingende, alvorligt og morsomt, selv om den af og til er lige ved at kamme over i ironiseringen af den amerikanske livsstil og de to rejsefælles roller, der undervejs skifter karakter. Det er ikke altid lige gennemskueligt, men det er aldeles uforglemmeligt. Måske findes utopien, drømmen om paradis på Horne Land på Fyn, hvor Nielsen skriver sin beretning færdig!

Læseren hvirvles rundt i paradokser og politisk filosofi, og der trækkes ofte på europæisk tankegods. Fx spiller den engelske filosof Thomas Hobbes (1588-1679), der i sit hovedværk "Leviathan" indsætter suverænen som magten, en stor rolle. Suverænens magt og ret er en fælles kontrakt mellem individet og suverænen, en nødvendig pagt, for ifølge Hobbes er mennesket styret af begær og selvopholdelsesdrift.

En roman, der stiller spørgsmål og udfordrer de gængse forestillinger om kunst, litteratur, demokrati og politik, er sjælden.  Der findes måske ikke et samtalens rum længere – men kun et mellemrum, hvor Starbucks og forbrugeren hersker? Læs - med fornøjelse og døm selv. Det er dristigt og meget meget vedkommende.

"Das Beckwerk" står for Claus Beck-Nielsen, som erklærede sig død i 2001.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
27396445
ISBN
9788702068689
Antal sider
328

Indgår i tema

Tema

Manifest

KBH Læser er en af de mest interessante litteraturfestivaler i DK. Selv på afstand fornemmer man den litteraturlige summen gennem avisens tætbelagte sider. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer