Bog

To soldater

Af (
2012
)

Anmeldelse

To soldater af Roslund & Hellström

06 dec.12

Sjette thriller med politikommissær Ewert Gren kredser om bandekriminaliteten blandt unge i en trøstesløs forstad til Stockholm. Det er skræmmende læsning, som i den grad kryber ind under huden.

Leon og Gabriel er to 18-årige ledere af den såkaldte Ghetto Warriors-bande, hvis ni kernemedlemmer og deres mange støtter totalt styrer livet i forstaden Råby. Alle er bange for banden, som mere eller mindre uhæmmet får lov til at sælge narkotika og begå alverdens kup og indbrud.

Allerede som 9-10-årige var de i gang med en karriere som forbrydere, og nu er de og deres bande ved at kravle helt til tops på politiets interne liste over farlige forbrydere. Leon sidder ganske vist i fængsel, men både inde i fængslet og ude i samfundet forberedes Leons spektakulære flugt og en forbrydelse, der med vold og død skal få banden placeret helt i toppen.

Flugten lykkes, men undervejs må en ung kvindelig fængselsbetjent lade livet, og politiet sætter nu alle ressourcer ind for at fange de undslupne. Selvom alle spor fører tilbage til Råby, synes alle bestræbelser forgæves. Ingen vil snakke, og først da Gabriel opdager, at han skal være far, og derfor ønsker at forlade banden, begynder der at komme skred i efterforskningen.

De to forfattere er kendt for at skrive socialrealistiske og samfundskritiske spændingsbøger, og denne blanding af fiktion og fakta slipper de umanerligt godt fra. Bogen sætter fokus på et samfundsproblem, som vel alle er stødt på i avisernes overskrifter: Bandeopgør, stigende vold, ildspåsættelser og flere og flere såkaldt utilpassede unge. Det er samfundets skyggeside, der beskrives, og selvom det nok er en verden, der er fremmed for de fleste, er det samtidig også skildringen af et problem, som alle bør forholde sig til.

Det er bestemt ikke behagelig læsning, men beskrivelserne af det særlige bandemiljø og dets helt specielle regelsæt virker omvendt underligt fascinerende, og handlingen er simpelthen så fermt konstrueret, at bogens over 600 sider bare flyver af sted.

Forfatterparret har et unikt indblik den kriminelle verden, politiets arbejde, livet indenfor murene i de svenske fængsler og forholdene for børn og unge i de såkaldte ghettomiljøer, og dette kombineret med spændingsromanens særlige form og en oprigtig forargelse og indignation over samfundets rolle i disse skrækkelige forhold har skabt noget nær et mesterværk indenfor genren.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Ib Lucas
Faustnummer
29621683
Graphic
Eyelab
ISBN
9788763821070
Antal sider
662

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer