Bog

Snask af Dencik

Af (
2021
)

Anmeldelse

Snask

25 feb.21

Daniel Dencik tager læseren med på en satirisk og ikke helt vellykket rejse til en tid, hvor dagligdagen i stadig højere grad styres af techgiganter og realitystjerner.

I sin roman ’Snask’ tager Daniel Dencik os med på en slags dannelsesrejse ud i verden sammen med Alicia og Trevor. Romanen er dog først og fremmest en kras samfundssatire, der både sætter fokus på techgiganternes enorme magt og på en generation af unge kvinder, der som sætter sig selv i centrum som realtitystjerner, mens mændene famler rundt i blinde og bliver stadig mere overflødige.

Alicia kommer som attenårig som den yngste nogensinde ind på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole, men hun har svært ved at indordne sig, laver sine egene reality projekter og dropper ud. På skolen møder hun den noget ældre Trevor, der efter flere forgæves forsøg først er kommet ind på skolen, da han er i fyrrerne. Hvor Alicia altid har oplevet succes, har Trevor en mere trist baggrund.

Alicia beslutter sig for at prøve lykken i Hollywood, hvor hun lynhurtigt får en kontrakt med Amazon. Hun får stor succes med en filmen ’Healing by stealing’ om en bande, der stjæler for at overleve. Helt autentisk er filmen dog ikke, idet hun ligesom i pornofilmbranchen benytter sig af ”deep fake”: Krop og ansigt tilhører ikke nødvendigvis samme person. Alicia lever som blommen i et æg i Hollywood, men hvad hun først for sent forstår er, at hun som Faust har solgt sin sjæl til Mephisto i skikkelse af Amazon, der nu ejer hende. Det bliver klart for hende, da Paramount vil give hende et tilbud.

Trevor følger efter Alicia til Hollywood, og pludselig er hun gravid, men selv om Trevor kan være faren, er han ikke helt sikker. Alicia vælger at føde sit barn i Danmark i sin mors kvindekollektiv, Fjordrejerne. Datteren giver de navnet Miley, og tilbage i Hollywood tager Trevor sig af datteren, mens Alicia lever sit eget liv.

Trevor besøgte som ung Samoa og har en drøm om at vende tilbage, så han får Alicia overtalt til at rejse. Det er dog slet ikke det paradis, Trevor oplevede tyve år tidligere, og de ender med at bo i et trøstesløst kollektiv, hvor ingen ejer noget, end ikke de børn, der fødes. Trevor vil væk, og Alicia følger tøvende med.

Alicias og Trevors rejse er mere en roadmovie end en dannelsesrejse. Jeg fornemmer ikke, at de er blevet meget klogere hverken på livet, sig selv ellen hinanden, og jeg tror, at Alicia vil fortsætte sit egocentrerede liv med Trevor som en assistent. Daniel Dencik kender miljøet på Den Danske Filmskole, hvor han er uddannet klipper, så der er givet vise ting, han fortæller, man som udenforstående ikke kan gennemskue. Der er noget lidt omvendt #MeToo over romanen, de unge realitystjerner, der opfatter sig selv som prinsesser, har fået lovlig megen magt.

Jeg var meget begejstret for Daniel Denciks filosofiske roman Nordisk vildt og havde derfor også store forventninger til ’Snask’. Jeg må dog tilstå, at jeg blev noget skuffet. Romanen er sine stæder ganske humoristisk, men den er meget dystopisk, og jeg havde svært ved at gennemskue forfatterens budskaber.

Bogdetaljer

Forlag
Politikens Forlag
ISBN
9788740059816

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer