Bog

Slangesøjlen

Af (
2009
)

Anmeldelse

Slangesøjlen af Jason Goodwin

03 feb.09

Eksotisk, atmosfærefyldt, historisk krimi, der levendegør Istanbul anno 1838, en myldrende, farverig smeltedigel af forskellige nationaliteter.

Bogen er et velkomment gensyn med den elskelige eunukdetektiv Yashim, som vi stiftede bekendtskab med i ”Janitshartræet”. Hans ”handicap” gør ham til en ideel snushane, der frit kan færdes blandt  både mænd og kvinder og høj og lav, fordi ingen behøver at frygte ham. Han er et menneske med mange talenter. Superintelligent, en dygtig iagttager og en god tilhører, tilmed en dreven kok med sans for gode råvarer og ikke bleg for at dirke en lås op i en snæver vending.

En række mystiske overfald og mord vækker Yashims nysgerrighed. Da liget af en ny bekendt, en arkæolog med et blakket ry, findes myrdet, og Yashim angiveligt er den sidste, der har haft kontakt med ham, får han travlt med at opklare mordet, før mistanken rammer ham selv.

Forfatterens historiske viden er stor, og han deler den gerne med læseren. Det er noget af en balancegang at få plottet til at brænde igennem alle de historiske lag, men det lykkes. Det er en brydningstid, præget af sultanens forsøg på at ensrette det osmanniske rige efter vestligt mønster. Nu ligger han for døden, og under overfladen gærer uroen. Forfatteren nøjes ikke med de tørre, historiske facts. Hans betagelse af landet viser sig i hans flotte og utroligt levende beskrivelse af Istanbul. De svimlende stilblandinger, grimt og smukt imellem hinanden, der gør byen så spændende. Det myldrende folkeliv, den labyrintiske underjordiske verden med cisterner til byens vandforsyning, de bugnende markeder, den berusende duft af krydderier, men også stanken af affald. Dertil kommer et spændende persongalleri.

I et stilsikkert sprog folder handlingen sig langsomt ud med utallige svinkeærinder. Læseren må holde tungen lige i munden for at holde rede på alle plottets tråde. Ikke alt er, hvad det ser ud til at være, men til slut samles trådene tilfredsstillende. Selv om handlingen byder på en veritabel skattejagt, er det ikke en bog for den dedikerede krimilæser, der kræver åndeløs spænding, men den tålmodige og historisk interesserede læser bliver rigt belønnet.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Jens Justesen
Faustnummer
27568289
ISBN
9788777148743
Antal sider
257

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer