Bog

Skyggerne vender tilbage

Af (
2015
)

Anmeldelse

Skyggerne vender tilbage af Olivier Truc

25 aug.15

Andet bind i serien fra Sameland og med folkene fra renpolitiet. Den såkaldte ”arktiske krimi” byder på totalt anderledes omgivelser og en temmelig særpræget og anderledes handling.

Den lille sameby Hammerfest, som ligger højt mod nord ved Barentshavet, er i kraft af store oliefund i rivende udvikling og stærkt på vej til at blive Norges svar på Dubai.

Forandringerne, udviklingen og olieselskabernes interesser støder dog kraftigt sammen med samernes traditionelle livsstil med rensdyravl og hellige områder.

Renpolitiet, som er en særlig samisk politienhed, forsøger på bedste vis at imødekomme og løse de stigende konflikter mellem samerne og byens øvrige befolkning. Men så dør en ung rensdyravler på tragisk vis under renernes årlige træk, kort efter findes Hammerfests borgmester død ved foden af en hellig klippe, to oliechefer dør på grusom vis i en dekompressionstank, og tre mænd findes døde i en bil.

Alle disse dødsfald har tilsyneladende intet med hinanden at gøre, men renpolitiet med den erfarne Klemet Nago (som selv er same) og hans unge norske kollega, Nina Hansen finder langsomt frem til forskellige sammenhænge, som både involverer olieselskabernes brug af dykkere, samernes traditioner, fremskridtbegejstring for enhver pris, alt sammen kædet sammen af den mystiske ejendomsmægler Tikkanen, som har sin helt egen dagsorden.

Forfatteren er fransk, historien foregår i et totalt unikt miljø og selve intrigen kobles fint sammen med en fascinerende beskrivelse af en uddøende naturbefolkning. Alle disse elementer giver læseren en helt speciel oplevelse, og skal man endelig finde ligheder og sammenligningspunkter med noget andet, så er f.eks. den nye TV-serie ’Fortitude’ et ganske glimrende bud. Historien tager sig dog god tid, og handlingen er både indviklet og kringlet, så hvis man er til umiddelbar spænding og fuld fart over feltet, vil man nok blive skuffet.

Til gengæld får man så meget andet: Beskrivelsen af det hastigt voksende samfund og olieindustrien kontra lokalbefolkningen, som er kommet i klemme mellem traditioner og fremskridt, er intet mindre end fremragende. Ved læsningen kan man ligefrem fornemme den barske natur, kulden og melankolien over den tabte fortid. De to umage politifolk er desuden personer, man kommer til at holde af, og som man gerne hører mere til. Kort sagt en fornem præstation.

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Jesper Tang
Faustnummer
51870743
ISBN
9788771464085
Antal sider
422

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer