Bog

Sagen Collini

Af (
2012
)

Anmeldelse

Sagen Collini af Ferdinand von Schirach

03 dec.12

En gammel mand dræbes brutalt. Morderen melder sig selv, men nægter at fortælle, hvorfor han slog manden ihjel. Vellykket krimi fra den tyske forsvarsadvokat Ferdinand von Schirach.

Caspar Leinen er nyuddannet forsvarsadvokat, da han som sin første sag får til opgave at forsvare Fabrizio Collini, som tilsyneladende uden nogen former for motiv har skudt den 85-årige Hans Meyer og derefter sparket hans ansigt til ukendelighed.

I første omgang ved Leinen ikke, hvem offeret er, men hurtigt går det op for ham, at det er hans barndomskammerats bedstefar, som nærmest var som familie for ham i barndommen. Efter råd fra en ældre kollega ender det dog med, at han holder fast i sagen, som viser sig at være ganske usædvanlig.

Collini forsøger på ingen måde at unddrage sig skylden for mordet – men han nægter at fortælle sit motiv. Leinen er derfor på en svær opgave, for hvordan skaber man sympati for en mand, der erkender en grusom gerning, men ikke vil fortælle, hvorfor han har begået den? Leinen må derfor selv forsøge at finde en forklaring, og det bringer ham tilbage i tiden men også på kant med magtfulde personer i nutiden.

Jeg stødte første gang på Ferdinand von Schirach, da jeg læste novellesamlingen ’Forbrydelser’ fra 2011. Schirach har arbejdet som forsvarsadvokat, og jeg blev øjeblikkeligt betaget af hans sobre og nøgterne skrivestil. Her er intet af den sensationslystne svælgen i elendighederne. Næsten klinisk beretter han om grufulde episoder og menneskelig afmagt, og som læser kan man ikke lægge romanen fra sig.

I både ’Forbrydelser” og ”Skyld’, som også udkom i 2011, blev Schirach inspireret af virkelige sager, men her i ’Sagen Collini’ er udgangspunktet i stedet en lovændring fra 1968, som vendte op og ned på mulighederne for at forfølge krigsforbrydere. Dette holdepunkt i virkeligheden gør kun fortællingen endnu stærkere, og jeg kan på det varmeste anbefale ’Sagen Collini’ og i det hele taget Ferdinand von Schirachs forfatterskab.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Anneli Høier
Faustnummer
29602697
Graphic
Peter Stolze
ISBN
9788702127898
Antal sider
161

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer