Bog

Safrankøkkenet

Af (
2006
)

Anmeldelse

Safrankøkkenet af Yasmin Crowther

24 jul.06

Betagende, poetisk og meget velskrevet roman om en kvinde, der er født i Iran, og som nu har boet i England i 40 år. Hvor hører hun i virkeligheden hjemme?

Maryam kom fra Iran som 20-årig, hun er gift med en englænder, mor til Sara og lever i det hele taget et liv uden problemer. Men det er kun tilsyneladende, for hele tiden, mens hun har været i England, har hun følt, at hun har befundet sig imellem to steder:

Hendes barndoms trygge verden og det mere hektiske liv i storbyen. Jo ældre hun er blevet, jo mere overfladisk har hun følt sit liv i London. Hun er ensom, og hun længes efter sine rødder.

En dag sker der imidlertid noget frygteligt, som Maryam føler, hun er skyld i, og hun beslutter sig til at rejse tilbage til sin barndoms landsby.

I England sidder faderen og Sara tilbage. Selv om Sara er meget vred på sin mor, rejser hun til Iran for at mødes med hende og få en forklaring på moderens handlinger. I Iran får hun hele sin mors historie, og for første gang forstår hun den smerte og sorg, som har fulgt Maryam hele livet.

Maryam er vokset op i en velhavende familie, hendes far havde en betroet stilling ved shahen. Hun skulle giftes med en mand, hendes far ville finde til hende, og føre slægten videre. Men Maryam vil det anderledes. Hendes bedste ven er en af faderens tjenere, Ali, og de to tilbringer megen tid sammen. Der er politiske uroligheder, og Maryam og Ali tilbringer en nat under samme tag, og det kommer til at betyde, at faderen slår hånden af Maryam.

I England bliver hun uddannet som sygeplejerske, hun møder Edward, bliver gift og får datteren Sara. Ind imellem har hun sine sorte øjeblikke, som bliver længere og hyppigere, jo ældre hun bliver.

Historien bliver fortalt skiftevis af Maryam og Sara, og det er en styrke ved bogen, for på den måde får vi samtidig en beskrivelse af to forskellige kulturer.

"Safrankøkkenet" er en tankevækkende og meget betagende beskrivelse af, hvordan det er at vokse op i en splittet verden, og hvordan man for at få denne verden til at blive hel må træffe nogle valg, som gør ondt på alle involverede parter. I stil minder denne roman en del om den meget læste "Drageløberen" af Khaled Hosseini.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Neel Rocco
Faustnummer
26285437
ISBN
9788777147630
Antal sider
198

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer