Bog

Pigen der spillede go

Af (
2006
)

Anmeldelse

Pigen der spillede go af Shan Sa

24 jul.06

Under Japans besættelse af Kina i 30’erne mødes en kinesisk pige og en japansk officer over et langt og intenst spil go i denne usædvanlige og smukke historie om krig og kærlighed.

På Tusind Vindes Plads i den kinesiske provins Manchuriet sidder gamle mænd og en enkelt pige på rad og række året rundt og udfordrer hinanden i go. Pigen, en bare 16 år gammel gymnasieelev, er indtil videre ubesejret i det spil, der ellers regnes for at være et mandespil. 

En dag dukker en mystisk fremmed op på pladsen, og et langstrakt og intenst parti go mellem den fremmede og pigen tager sin begyndelse. Den mystiske fremmede er i virkeligheden en ung japansk officer i forklædning, sendt til pladsen for at opsnappe evt. informationer om kinesisk modstand.

Mens Japan strammer sit blodige greb om Kina, fascineres officeren af den unge pige og hendes spil. Og lidt efter lidt glider hans virkelige motiver for at være på pladsen i baggrunden.

"Pigen der spillede go" er en intens og eksotisk fortælling om krig og kærlighed, magt, modstand og overgivelse skrevet i et sanseligt og farverigt sprog. Go er et meget kompliceret og strategisk spil, der kræver stort psykologisk overskud og eftertænksomhed.

Det udvikler sig langsomt, og et spil kan komme til at strække sig over dage og uger ad gangen. Men i langsommeligheden ligger også spillets fascinationskraft – i styrkeforholdet der kan bølge frem og tilbage og det ordløse magtspil mellem de to modstandere. Og i spillets ånd oprulles den usædvanlige kærlighedshistorie da også kun langsomt for læseren.

Romanen er samtidig et rystende indblik i den barske hverdag i Kina under Japans besættelse. En hverdag præget af japanske magtdemonstrationer som massakrer og offentlige henrettelser, hvor folk under tortur tvinges til at angive deres nærmeste. En hverdag, der er uendelig fjern fra vores privilegerede liv i den vestlige verden.

"Pigen der spillede go" er allerede oversat til 15 sprog og er desuden ved at blive filmatiseret. Den unge kinesiske forfatter Shan Sa (f. 1971) har forståeligt nok ramt et stort, internationalt publikum med sin stærke roman.

Oversat af Karsten Sand Iversen. Husets Forlag, 2006. 258 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Husets Forlag
Oversætter
Karsten Sand Iversen
Faustnummer
26311241
ISBN
9788774835349
Antal sider
258

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer