Bog

Momo

Af (
2016
)

Anmeldelse

Momo af Michael Ende

09 dec.16

Magisk og fremragende fortælling om tidsbegrebet, som godt kan give en klump i halsen midt i nutidens stress og jag. En eventyrlig børnebogsklassiker som stadig holder i dag.

Momo er en usædvanlig pige, som bor alene i udkanten af en større by, midt i et gammelt og forladt amfiteater. De lokale beboere undrer sig over hendes tilstedeværelse og mener ikke, at sådan en lille pige kan klare sig selv. ’Hvor gammel er du Momo?’ spørger de. Men Momo ved det ikke. Tiden har ikke nogen reel betydning for hende, hun kan være otte eller 100 år. Og hvorfor er det også vigtigt? Nærhed, samvær og fællesskab er det som betyder noget. Beboerne finder snart ud af, at Momo er god til at lytte og hjælpe dem med deres problemer, for hun giver sig al den tid i verden, som er nødvendig. Men verden er under forandring og små væsner, kaldet De Grå Herrer, bliver til flere og flere. De stjæler tiden fra byens borgere ved at narre dem til at tro, at de skal effektivisere og spare tiden op i Tidsbanken frem for at nyde livet. Momo gennemskuer tidsrøverne og truer deres eksistens. Med dem i hælene må hun forsøge at redde verden.

’Momo’ er en fantasyroman om tiden, materialisme og overforbrug i det moderne samfund. Michael Ende skrev bogen i 1973, men ret sigende for fortællingen er den tidløs og stadig aktuel i dag. Jeg husker ikke nøjagtigt hvor gammel jeg var, da jeg læste ’Momo’ for første gang, men jeg er sikker på, at jeg ikke forstod den helt, som jeg gør nu mange år senere. Jeg kunne lide historien dengang, men efter min genlæsning kan jeg ikke bare lide den – jeg er vild med den! På en måde var det en skræmmende oplevelse, for der er så meget genkendeligt fra hverdagen at det gør ondt. Børnene i institutioner, stress og jag tager pusten fra én i begyndelsen, men det er skræmmende hvor hurtigt man vænner sig til at have travlt. Og så er det godt at læse ’Momo’, da det giver noget at tænke over i forhold til kravene til arbejds- og familieliv.

Michael Ende var en mesterlig fortæller, som med sine fremragende og bevægende historier rammer vigtige, universelle problemstillinger og vidunderlige eventyrlige verdener på én og samme tid. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Erik Jensen
Faustnummer
52557216
ISBN
9788702171730
Antal sider
247

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer