Bog

Min fede hjerne og jagten på den tynde krop

Af (
2024
)

Anmeldelse

Min fede hjerne og jagten på den tynde krop

04 jun.24
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Mette Korsgaard modbeviser påstanden om, at man selv kan kontrollere sin vægt i humoristisk og opløftende dagbog.

I forordet til sin bog stiller Mette Korsgaard blandt andet spørgsmålet om, hvorfor mennesker bliver tykkere og tykkere, når de fleste drømmer om at være tynde? For at opnå en større forståelse for den globale fedmeepidemi og ud fra drømmen om at leve i fred med sin egen krop, har hun besluttet at få i hjælp af forskningsleder i metabolisme fra Panum Instituttet Christoffer Clemmensen og hans kollega Ronni Sahl. I det næste stykke tid skal Mette Korsgaard under overvågning forsøge sig med forskellige slankekure.

Mette Korsgaard fører dagbog, hvori hun blandt andet undrer sig over, hvorfor mennesker til stadighed udsætter sig for prøvelser og lidelser, som er efterveer fra reformationen, hvor vi troede, at vi kunne leve længere, hvis blot vi udsatte os selv for strenge krav endog i en grad, så vi i dag betragter det at spise en kage som en stor synd. Samtidig undrer hun sig over, at vi højlydt komplimenterer hinanden for vægttab, selv hvis vægttabet skyldes sygdom.

Mette Korsgaard har skrevet en både opløftende, vred og opklarende dagbog. Hun stiller spørgsmål ved den tykfobi, hun selv har lidt af, og som adskillige andre lider af. Mette Korsgaard afslører, at en af hemmelighederne bag de stædige kilo, som Sundhedsstyrelsen hævder sagtens kan forsvinde, er, at kroppen opfatter en slankekur som en krisetilstand, der fyrer op under sulten og nedsætter forbrændingen. Så du kan sagtens tabe dig, men at holde vægttabet kræver konstant fokus resten af livet.

Vi præsenteres for begrebet "slankekursforstyrrelse", hvor mad og motion er bundet op på regler og begrænsninger, og Mette Korsgaard forstår ikke, hvordan mænd stadig kan tillade sig at skrive nedsættende om kvinders udseende. Men hun forstår til gengæld sig selv bedre og bedre. Hendes egen mor var meget optaget af sin vægt, hvilket resulterede i, at Mette Korsgaard betragtede sig selv som en total fiasko, hvis ikke hun var tynd. Som ung ønskede hun at ligne den tændstiktynde model Twiggy, og hendes forhold til tyk og tynd blev ved at fylde i hendes voksenliv. I en grad så hun kommenterede på sin datters krop, da denne kom hjem fra USA, hvilket har medført, at hendes datter stadig den dag i dag tænker over sit tøj hun, når hun skal være sammen med sin mor.

Det er et helt vidunderligt, at Mette Korsgaard har fokus på at modbevise påstanden om, at hvis bare du lever på en bestemt måde, kan du kontrollere, hvad du vejer. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
137977877
ISBN
9788702401967
Antal sider
174

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser