Bog

Men bedste hr. Hund

Af (
2008
)

Anmeldelse

Men bedste hr. Hund af Hanne Richardt Beck

13 okt.08

Lavmælt og rørende fortælling om en lille piges opvækst i en boligblok i 1960'erne. En barndom i skyggen af faderens sygdom, fattigdom og isolation

"Min far og mig, det er sådan det er. Selvfølgelig er der også min mor, men dybest set er det min far og mig mod – verden," konstaterer den 5-årige Alis gang på gang, for hun oplever, hvordan faderen ydmyges, når hans sygdom, smerter og pengemangel bringer de to ud på jagt efter en læge, der vil udskrive morfin til ham eller en handlende, der vil give kredit, eller når moderen opdager, at han har pantsat ting fra hjemmet.

Alis vokser op i et boligbloksområde i 1960'erne. Hun går hjemme hos sin far, mens moderen underviser i folkeskolen om dagen og på aftenskolen et par aftener om ugen. Faderen er en kærlig, men vanskelig far. Tyskerne smadrede hans nyrer under besættelsen, og hans smerter har gjort ham til morfinist. Derfor skal han sove om dagen, er tit "underlig", og Alis har ikke samme råderum, ude som inde, som de andre børn fra blokkene.

Da Alis kommer i skole, er hun ret isoleret og kan ikke invitere de andre børn hjem. Faderen bliver mere og mere afhængig af hendes hjælp, og til slut, da hun er 10 år, dør han.. Med tiden har Alis’ totale loyalitet mod faderen ændret sig til skam og smerte.

At Alis er bogens fortæller giver romanen denne underfundighed, som en barnlig anskuelse af verden oftest bevirker. Men den barnlige vinkel ikke helt vellykket her. Ofte tillægges Alis alt for voksne tanker og efterrationaliseringer. På den anden side holdes tonen bogen igennem, og der er fine registreringer af hverdagsting og livet som barn i tresserne.

Den eneste flig, der løftes af forældrenes indbyrdes forhold, er skænderier og det forhold, at moderen af og til flygter fra hjemmet. Jeg savner et kik ind i familiens gode, fælles dage, for de må forekomme, men er fraværende i bogen.

Tilbage står kernen i romanen: en rørende beskrivelse af en stærk pige, der formår at tackle de svære vilkår. Angiveligt et selvbiografisk indblik i Hanne Richardt Becks egen barndom.

Hanne Richardt Beck fik sit gennembrud med 'Om så det gælder', en langt bredere og mere facetteret roman.

Gyldendal, 2008. 264 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
27415857
ISBN
9788702072044
Antal sider
263

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer