Anmeldelse
Matissehistorierne af A. S. Byatt
- Log ind for at skrive kommentarer
Kunst om kunst, eller læs tre mesterværker! Hvad gør tykke ankler for et ægteskab? Lær at værdsætte hjemmestrikkede sweatre. Skal man male med maling? Dette og meget mere i Matissehistorierne af A. S. Byatt.
Anbefalet af bibliotekar Lida Wengel, Det nordjyske Landsbibliotek
Jeg holder meget af noveller, de giver et anslag til en masse billeder, jeg kan rumme dem i hovedet, jeg kan læse en færdig inden jeg falder i søvn og hvis de er rigtig gode vokser de og lever videre inden i én.
Disse tre fantastiske noveller tager udgangspunkt i hver sit Matisse-maleri. Men det er ikke kunst på en uforståelig og snobbet måde. Vi befinder os i hverdagen, i dagligdags begivenheder, som de ser ud for mange af os, hos frisøren, derhjemme og på en restaurant.
Medusas ankler: Susannah hos frisøren. Her er det mest frisørens liv, vi hører om, og hvor meget det irriterer ham, at konen har ladet sine ankler blive tykke! Hvad gør det ikke ved et ægteskab?
Kunstværk: Her er vi hjemme hos en familie, der er så privilegerede at have en hushjælp. Familien synes hun har frygtelig dårlig smag og hader hendes hjemmestrikkede sweatre, som hun giver børnene hver gang de har fødselsdag. Ellers tænker de ikke så meget over hende, dog synes manden, der er maler, at hun roder, når hun forsøger at gøre rent i atelieret.
Den kinesiske hummer: Hummeren ligger i en montre i en kinesisk restaurant, hvor hovedpersonen Dr. Himmelblau skal mødes med Perry Diss, kollega og kunstmaler. De skal diskutere en klage over Mr. Diss, der kommer fra en studerende, og hvilken studerende!
Alle tre noveller har overraskende slutninger, noget der skiller sig ud fra den hverdag og de situationer, personerne befinder sig i. A. S. Byatt har mange fine pointer og betragtninger. Der er en stor farvebevidsthed, farver er med overalt, i beskrivelsen af frisørsalonen, i kunstnermandens atelier og i hummerens montre! Det er meget fint gjort og sproget er særdeles flot.
Efter min mening er dette stor kunst om stor kunst.
En god indgang til forfatteren, hvor der hele tiden kommer nyt: www.asbyatt.com
Anbefaling af A. S. Byatts roman: Korte Liv
Oversat fra engelsk af Claus Bech. Gyldendal, 1994. 125 sider
Brugernes anmeldelser