Bog

Magnetisørens femte vinter

Af (
1970
)

Anmeldelse

Magnetisørens femte vinter af Per Olov Enquist

01 dec.09

I løbet af nogle få vintermåneder i 1793 får den selvbestaltede ”læge” og magnetisør Meisner vendt op og ned på livet i en lille tysk by.

Magnetisøren Meisner  er  på flugt fra vrede borgere. Han har udøvet sin egen form for lægegerning mange steder i Europa, og de fleste steder er det gået galt. Denne gang ender han i en lille by, hvor han først får stor succes, da han helbreder en blind pige, datter af en lokal læge ved navn Selinger.

Meisners overbevisende væsen giver ham vind i sejlene, og snart har han en blomstrende helbredelsesvirksomhed i gang. Det går galt, da han bliver ”læge” for en hypokondrisk kvinde, som higer efter opmærksomhed. Den ellers meget trofaste og beundrende Selinger afslører Meisners og kvindens snyderier, og Meisner bliver arresteret og mishandlet.

Meisners skæbne fører ham konstant videre, men menneskene i den lille tyske by står tilbage med en oplevelse, som på godt og ondt har ændret deres liv og indbyrdes forhold.

Det er let at se paralleller til nutidens alternative livsstil og healervirksomhed, og Meisner er da også en moderne personlighed. Selinger, som skiftevis tvivler og tror på Meisners evner er lige så genkendelig. Han vil gerne tro; men det er svært, når han også har en videnskabelig tilgang til livet. Egentlig er ingen af personerne rigtigt sympatiske, men bogen er svær at slippe. Jeg har læst den flere gange og kan finde nye vinkler og episoder  hver gang.

Enquist er en fantastisk forfatter, hvis sprog altid er tilpasset handling, tid og sted. Enquist udstiller ikke sine personer; han forstår dem og giver dem liv og  troværdighed. Det gør læsningen til en fornøjelse, trods hovedpersonernes lidet beundringsværdige bevæggrunde og handlinger.

Man tror på Meisner og føler med Selinger  i hans søgen efter noget større at tro på; og i hans fortvivlelse over at være nødt til at afsløre den mand, der har helbredt hans datter. Enquist giver sine læsere en god historie og noget at tænke over – og bogen er lige så relevant i dag, som den var, da den første gang blev udgivet – i 1964!

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Oversætter
Ane Munk-Madsen
Faustnummer
01259016
ISBN
9788756800266
Antal sider
195

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer