Bog

Løbeklubben i Saudi

Af (
2020
)

Anmeldelse

Løbeklubben i Saudi

12 nov.20

Roman om danske Maikens møde med en gruppe kvinder i Riyadh i Saudi-Arabien giver et interessant indblik i en verden, som for mange er et helt lukket land.

Vi møder Maiken på toilettet i et fly fra København mod Saudi-Arabien. Med sig bag den lukkede dør har hun sin mobiltelefon og sin feltnotesbog, Toilettet på et fly er hendes yndlingssted, fordi alt her har sin plads, her er ingen valg om, hvordan man kan sidde og hvor toiletpapiret hænger. Der er helt i modsætning til Maikens liv i København, hvor alt er rodet, uoverskueligt og problematisk.

Maiken er antropolog og på vej mod Riyadh hvor hun har fået job i et medicinalfirma, som har udviklet et slankemiddel. Maiken skal følge en gruppe overvægtige for at observere deres spisevaner og for at hjælpe firmaet med at finde ud af, hvorfor slankemidlet tilsyneladende ikke virker.

Lidt efter lidt finder vi ud af, at Maikens kæreste har forladt hende, hendes økonomi er håbløs, hendes far blander sig, og hun er blevet fyret fra sit job på grund af fiflen med forskningsresultater. Maiken er ikke helt god til at holde sig til sandheden, og også i Riyadh konstruerer hun møder, som ikke har fundet sted, og hendes konklusioner holder ikke rent videnskabeligt.

I Ryadh skal Maiken følge Shaza, og via hende lærer Maiken en større gruppe af velhavende, unge kvinder at kende, blandt andet Jamila, som står for Løbeklubben, som er noget helt nyt i Saudi-Arabien. Det er nyt, at kvinder må mødes i det fri. Maiken har i forvejen gjort sig tanker om, hvordan det er at være kvinde i Saudi-Arabien, og som en bekendt siger ”dette land styres ikke af data men af regler, og det er de uskrevne, de ukendte, der lader til at være flest af”, og efterhånden finder Maiken ud af, at mange af hendes fordomme ikke passer. Når de unge, velhavende kvinder er alene sammen, fester de, ryger og drikker spiritus, og de bærer ikke tørklæde hele tiden. Som noget nyt er det nu også tilladt for kvinder at tage kørekort.

Af bogens to spor – Maikens private liv og hendes forbindelser til andre danske og udlændinge i Riyadh og hendes oplevelser blandt kvinderne i Riyadh – er beskrivelserne af kvindernes liv mest vellykkede og overbevisende. Lotte Garbers har boet i Saudi-Arabien i 2017-2019, så hendes kendskab til, hvordan det er at være kvinde i et muslimsk land er meget stort. I efterordet skriver hun: ”De saudiske kvinder jeg har mødt, har været generøse og inkluderende på en måde, jeg aldrig har prøvet før”, og det er dejligt, hun deler sine erfaringer og viden med os læsere. Jeg er i hvert fald blevet meget klogere.

Bogdetaljer

Forlag
People'sPress
Faustnummer
48628761
ISBN
9788770367844
Antal sider
295

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer