Anmeldelse
Kroppen : en guide til indehavere af Bill Bryson
- Log ind for at skrive kommentarer
Populærvidenskab fagbog om kroppen er på den ene side dybt faglig, men samtidig også formidlet så tilpas underholdende og morsom, at alle kan være med.
Bill Bryson slog for alvor sit navn fast med bogen 'En kort historie om næsten alt', som i næsten et årti var den mest solgte populærvidenskabelige bog. Derudover har han skrevet en lang række bøger om diverse forskellige emner lige fra sprog til rejser, og bl.a. er hans 'En tur i skoven' blevet gjort til en populær spillefilm.
Brysons forfatterskab er kendetegnet ved dyb faglighed og stort kendskab til emnet, men det der især gør ham til noget særligt, er hans smittende fortælleglæde, humor, anekdoter og historiske tilbageblik på emnet. Af lignende forfattere kan nævnes Gerald Durrell men nok især mest Dave Goulsons Humlen ved det hele, som på lignende vis gjorde bier og biernes liv til noget interessant.
'Kroppen' tager læseren på en forunderlig rejse fra top til tå gennem det vidunder, som vores legeme er. Bogen starter med kapitlet 'Sådan bygges et menneske' om de 59 grundstoffer, som vi alle er bygget op af, og derefter får hver enkelt organ, funktion og element sit helt eget kapitel. Det hele slutter med kapitler om, når det går galt, altså sygdomme, og ender med den død, som for os alle er uundgåelig.
Bryson er først og fremmest en formidabel historiefortæller, og selvom bogen er præget af dyb faglighed, hvilket bl.a. kan ses af de 36 siders kildenoter, den 12 siders litteraturliste og det uundgåelige stikordsregister, så glider det hele meget lettere ned med den vidunderlige humor og de mange anekdoter og historier.
Vi går igennem hele livet i den samme krop, og alligevel ved de fleste af os ganske lidt om, hvordan vores krop fungerer, og hvad der sker inden i os. Efter læsning af bogen er alle blevet så meget klogere og har fået stof til eftertanke, og samtidig er man blevet belært om de mest forunderlige ting.
Hvem vidste f.eks. mon, at et ganske almindeligt kys kan resultere i overførsel af op til en milliard bakterier fra den ene mund til den anden, sammen med 0,7 milligram protein, 0,45 milligram salt, 0,7 milligram fedt og 0,2 mikrogram diverse organiske forbindelser (dvs. små stumper mad).
Hvert kapitel indledes desuden med små pasende digte, citater eller statements til kapitlet, hvilket kun er med til yderligere at fastslå bogens dybe litterære kvaliteter.
Et helt igennem pragtfuldt værk, som hermed anbefales på det varmeste – også for læsere, der ellers kun som undertegnede plejer at læse skønlitteratur.
Brugernes anmeldelser