Bog

Kathaerne

Af (
2013
)

Anmeldelse

Katharerne af Ole Clifford

19 nov.13

Den katolske kirke må endnu en gang stå for skud i en konspirationsthriller men med udgangspunkt i forfølgelsen af katharerne i 1200-tallet leverer denne roman dog et anderledes og forfriskende pust.

Den excentriske astrofysiker Viktor Thomsen, som nu arbejder med IT-teknologi, har efter nogle traumatiske oplevelser været i psykologisk behandling. Han har dog svært ved at komme videre i livet, efter at han blandt andet mistede sin kone i en trafikulykke, og da hans psykolog opfordrer ham til at tage imod et tilbud om at holde ferie i en villa ved Middelhavet, indser han, at der måske kan komme noget godt ud af klimaforandringen. Især fordi hans gode veninde Irina siger ja til at tage med.

Villaen i Sydfrankrig er meget luksuriøs med egne tjenestefolk og bil med chauffør, og der er nok af idylliske og mindeværdige byer og slotte rundt omkring. På nogle af deres ture hører Viktor for første gang historien om den katolske kirkes systematiske forfølgelse og massakre af katharerne. Næsten en million mennesker blev dræbt, og det blot fordi de havde valgt at udlægge den kristne tro på deres egen måde.

Viktor harmes og kommer på den vanvittige idé, at det skal den siddende pave undskylde for (ligesom en anden pave for ti år siden undskyldte for korstogenes forfølgelse af muslimerne). Han skriver et brev til paven, men nu sættes en lavine af begivenheder i gang. Brevet opfattes som en trussel mod pavens sikkerhed, og Viktor, som i mellemtiden er rejst til Rom for at finde yderligere materiale om katharerne, arresteres af Vatikanets sikkerhedstjeneste. Mere skal ikke røbes her.

Denne roman er Ole Cliffords tiende, og endnu en gang leverer han spænding på højt niveau. Han har brugt fem år til research på historien, og man mærker tydeligt, hvor godt han er inde i sit stof. Historien er komponeret, så man dels følger fire katharere i 1200-tallet, som undslipper belejringen af borgen Montesegur og begiver sig ud på en lang rejse for at skjule en stor mængde kostbarheder og uvurderlige dokumenter, og dels med fokus på Viktor Thomsens nutidige korstog. Dette skift mellem fortid og nutid fungerer perfekt og gør historien både spændende og levende for læseren.

Forfatteren er ofte blevet sammenlignet med Dan Brown, og med den valgte historie og emnekreds passer denne sammenligning egentligt ganske fint. Historien har dog ikke Dan Browns umiddelbare hæsblæsende tempo, men til gengæld imponerer Clifford især på tre områder: Den historiske del med beskrivelserne af nogle berømte hændelser i forløbet med massakrerne på katharerne, den bevidste brug af nogle af myterne omkring skjulte skatte og hemmelige dokumenter og de nutidige geografiske beskrivelser af borge, kirker, byer og slotte i Sydfrankrig og Norditalien.

Konklusionen må således være, at bogen bestemt er værd at kaste sig over, og at både form, indhold og den litterære del tilsammen danner den noget nær perfekte spændingsroman indenfor denne særlige genre.

Bogdetaljer

Forlag
Rosenkilde & Bahnhof
Oversætter
Lisbeth Valentin Madsen
Faustnummer
51089146
ISBN
9788771284300
Antal sider
557

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer